Uitgebrande Lotus-fabriek wordt niet heropgebouwd: 71 jobs op de tocht

01/09/15 om 15:01 - Bijgewerkt om 15:01

Bron: Trends

Lotus Bakeries is niet van plan de wafelfabriek in Wolvertem (Meise), die begin juni vernield werd door een brand, weer op te bouwen. Voor 71 werknemers uit Meise dreigt collectief ontslag, zo meldt Lotus dinsdag. "Maar zij kunnen mogelijk in andere vestigingen aan de slag."

Uitgebrande Lotus-fabriek wordt niet heropgebouwd: 71 jobs op de tocht

© BELGA

Na de brand van 3 juni die de wafelfabriek in Meise vernielde, onderzocht de directie verschillende pistes om de eigen wafelproductie opnieuw op peil te brengen. Daaruit bleek dat een uitbreiding van de productielijnen in de wafelfabriek van Courcelles, die nu al inspringt voor een deel van de productie die in Meise verloren ging, "de meest aangewezen route zou kunnen zijn", meldt Lotus dinsdag. Die optie haalde het van een heropbouw van de fabriek in Meise of de bouw van een nieuwe fabriek in de buurt.

Verplaatsing naar Courcelles

De fabriek in Meise bestaat sinds 1966. "Meise is een relatief kleine fabriek, met een goede productiviteit", zegt Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries Group, telefonisch. Bij dit onderzoek lijkt "het meest logische om de volumes van Meise over te brengen naar Courcelles", aldus Jan Boone.

De directie kondigde dinsdag dan ook de intentie aan om de installaties in Courcelles uit te breiden. "Hierdoor zouden we in staat zijn om de productie van alle wafels en galetten onder te brengen in één grote en efficiënte fabriek", klinkt het. In Meise werden Luikse wafels, vanillewafels en soft(eier)wafels geproduceerd op vier productielijnen.

Collectief ontslag

Als de intentie bevestigd wordt, zou overgegaan worden tot collectief ontslag van 66 arbeiders en 5 bedienden. Zij kunnen mogelijk wel elders in de groep aan de slag: er zijn immers 36 vacatures in Lembeke en 7 in Oostakker. Indien Courcelles wordt uitgebreid, zouden daar nog eens 38 vacatures ontstaan.

"Het niet heropbouwen van de fabriek in Meise is zeer spijtig nieuws en misschien verrassend voor het betrokken personeel. Wij moedigen hen aan om aan de slag te gaan in de andere Belgische sites binnen de groep. Globaal dienen 81 arbeidsplaatsen ingevuld te worden", aldus CEO Jan Boone. De overheveling naar Courcelles hoopt hij binnen 15 tot 16 maanden te realiseren.

"Overheveling geen sinecure"

De overheveling en inschakeling van personeel is geen sinecure, luidt het bij de vakbonden. "Naast de afstand en de taal is er ook de jobspecificiteit", aldus Luc Debast, secretaris ACV Voeding en Diensten.

"Dit scenario - geen heropbouw in Meise of nieuwe fabriek in de buurt, maar het integreren van de volumes in Courcelles - kenden we niet op zich. Meise werd altijd geloofd voor haar productiviteit. Dat gegeven speelt nu plots geen rol, en men gaat twee nieuwe lijnen opstarten in Courcelles", aldus Luc Debast.

In het kader van de wet-Renault hebben vakbonden en directie op dinsdag 8 september hun eerstvolgende contact.

(Belga/NS)

Lees meer over:

Onze partners