Twijfels over toekomst Bpost

© .

Bpost zou een nieuw goedehuisvaderaandeel worden en meteen ook de beurs van Brussel nieuw leven inblazen. Maar de beursgang staat op de helling.

Het is al een paar jaar muisstil op de Belgische beurs. En niet alleen omdat de prijzen die beleggers voor aandelen willen betalen, zo laag liggen. Naar de beursgang van Bpost, jaren geleden al aangekondigd, wordt dan ook halsreikend uitgezien – door de beursdirectie en de bankwereld, die graag wat meer leven in de brouwerij zouden zien, maar wellicht ook door dat deel van de beleggers dat graag Belgisch belegt en dan liefst in rustige bedrijven met een voorspelbare en gulle dividendpolitiek.

In 2005 verkocht de Belgische staat een deel van De Post aan de Britse risicokapitaalgroep CVC en aan de Deense Post, die later haar deel naar CVC doorschoof. De Britten hebben momenteel vijftig procent min één aandeel in handen. En stilaan willen ze van dat aandeel af. Risicokapitalisten investeren doorgaans met een horizon van zo’n vijf jaar. De overeenkomst met CVC bepaalde destijds dat ze na zeven jaar zouden kunnen uitstappen. Die termijn loopt deze zomer af.

Tot voor kort was een beursgang niet aan de orde, omdat er geen regering was en omdat er een debat woedde met de Europese Commissie over te veel betaalde staatssteun. Intussen is er een regering en is het teveel aan staatssteun terugbetaald. Toch staan de sterren niet gunstig voor een beursgang. Het vertrouwen van de beleggers in de economie blijft slapjes en dus betalen ze weinig voor aandelen. Vooral de PS – die in dit dossier zowel voogdijminister Paul Magnette als voorzitter Martine Durez van de raad van bestuur van Bpost in het veld hebben – zou een beursgang ongenegen zijn.

In principe zou men CVC ook kunnen laten uitkopen door een nieuwe partner. Maar andere postbedrijven komen minder in aanmerking dan in 2005: Bpost heeft sinds de gedeeltelijke privatisering prima geboerd en kan vandaag weinig leren van andere postbedrijven. Misschien zijn er andere risicokapitaalgroepen geïnteresseerd: topman Johnny Thijs beweert dat er voor Bpost nog altijd zowel besparings- als groeimogelijkheden zijn. Wat betekent dat investeerders nog naar een waardeverhoging kunnen uitkijken. Maar die kunnen natuurlijk opteren voor de Britse Royal Mail, die ook op zoek is naar privé-investeerders of de beurs.

De regering heeft zakenbank UBS belast met de opdracht uit te kijken naar een geschikte nieuwe partner, bij voorkeur een industriële (dus een postgroep). Om het ongeduldige CVC intussen op afstand te houden, wordt gedacht aan gedeeltelijke terugbetaling van kapitaal, bijvoorbeeld 220 miljoen euro (waarvan de helft voor CVC). Bpost heeft momenteel voor 1,1 miljard euro reserves staan. Het kan dus wel.

Luc Baltussen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content