Twaalf banken stemmen in met Griekse schuldherschikking

© belga

Twaalf financiële instellingen bevestigen deel te nemen aan de zogenaamde Griekse schuldenruil om Griekenland binnen de eurozone te houden.

Onder meer BNP Paribas en Deutsche Bank hebben beslist mee te doen aan de schuldenruil. Banken en verzekeraars kunnen nog tot donderdag 8 maart hun deelname bevestigen. De geplande ruil moet ervoor zorgen dat de immense Griekse schuldenberg gedeeltelijk wegsmelt.

Behalve BNP Paribas en Deutsche Bank nemen ook Allianz, Alpha Bank, Axa, CNP Assurances, Commerzbank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa San Paolo en de National Bank of Greece deel aan de operatie. De banken hebben hun deelname gemeld in een gezamenlijke mededeling, die werd uitgestuurd door de belangenorganisatie Institute of International Finance. De banken benadrukken wel dat hun deelname geen aanbeveling vormt voor andere houders van Grieks staatspapier.

Concreet moet de regering in Athene 75 procent van zijn obligatiehouders zien te overtuigen om deel te nemen aan de ruiloperatie. Lukt dat niet, dan moeten de Grieken een clausule activeren om een deelname van de private schuldeisers af te dwingen. Als minder dan 66 procent deelneemt, dreigt de hele operatie te mislukken.

Door de obligatieruil zouden private beleggers de waarde van hun Grieks staatspapier met 53,5 procent zien afnemen. Ze ruilen namelijk hun obligaties in voor nieuw staatspapier met voor Griekenland interessantere terugbetalingsvoorwaarden.

De Griekse minister van Financiën Venizelos laat er geen twijfel over bestaan dat dit een cruciale week is voor de toekomst van Griekenland. Hij benadrukt dat de deal voor de Griekse schuldherschikking de beste deal is, omdat het eenvoudigweg de enig mogelijke deal is.

Geruststellend nieuws over Griekenland kwam er maandag overigens niet. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou een reeks private schuldeisers namelijk niet bereid zijn hun medewerking te verlenen aan het plan om de Griekse schuldenlast te verlichten. Daar kwam nog een bericht uit het Duitste weekblad Der Spiegel bovenop waarin te lezen staat dat Griekenland tegen 2015 nog eens – minstens – 50 miljard euro noodhulp nodig heeft om het hoofd boven water te houden.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content