Trader UBS verliest 2 miljard dollar: man opgepakt in Londen

15/09/11 om 11:08 - Bijgewerkt om 11:08

Bron: Trends

UBS heeft ontdekt dat een trader bij haar investeringsbank een miljardenverlies heeft veroorzaakt door een ongeautoriseerde transactie.

Trader UBS verliest 2 miljard dollar: man opgepakt in Londen

© Reuters

De Zwitserse grootbank UBS heeft ontdekt dat een trader bij haar investeringsbank een miljardenverlies heeft veroorzaakt door een ongeautoriseerde transactie.

UBS laat in een mededeling weten dat het de zaak nog onderzoekt, maar schat het verlies op circa 2 miljard dollar (1,5 miljard euro). De bank houdt rekening met een verlies in het derde kwartaal van 2011 als gevolg van de fout. Volgens UBS zijn geen rekeningen van klanten getroffen. Meer informatie wil het voorlopig niet kwijt.

Na de bekendmaking van het nieuws verloor het aandeel van UBS ruim 7 procent.

De Britse politie heeft in Londen een man gearresteerd in verband met de zaak. Volgens de krant Financial Times gaat het om de 31-jarige Kweku Adoboli.

Vertrouwen
Analisten vrezen dat het verlies het vertrouwen in UBS zal schaden. De bank raakte in 2008 in grote problemen als gevolg van de Amerikaanse hypotheekcrisis en kreeg Zwitserse staatssteun. Eind vorige maand kondigde UBS aan dat het 3.500 banen, of 5 procent van het personeelsbestand, gaat schrappen om kosten te besparen.

Het voorval doet terugdenken aan Jérôme Kerviel, die in 2008 4,9 miljard euro verloor bij de Franse bank Société Générale. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners