Topman BNP Paribas trekt boetekleed aan

© reuters

Jean-Laurent Bonnafé, de directeur-generaal van BNP Paribas, bereidt in een brief het personeel van de Franse grootbank voor op een ‘zware straf’ van de Amerikaanse autoriteiten en erkent fouten.

De Verenigde Staten verdenken BNP Paribas ervan betalingen in dollars te hebben toegestaan aan landen die onder Amerikaanse economische sancties vielen, onder meer Cuba, Soedan en Iran. Volgens de Amerikaanse autoriteiten verborg BNP Paribas, vooral tussen 2002 en 2009, verboden transacties ter waarde van 30 miljard dollar.

Boete

“Ik wil het duidelijk stellen: we zullen zwaar bestraft worden. Omdat er dysfuncties zijn gebeurd en fouten werden begaan”, aldus CEO Jean-Laurent Bonnafé in de boodschap aan het personeelde die uitlekte via de nieuwszender i-Télé, en waarvan het bestaan is bevestigd door een interne bron bij de bank. “Maar deze moeilijkheid die we doormaken zal geen inpact hebben op onze plannen”, stelt Bonnafé nog.

Na maanden van onderhandelingen zullen de Amerikaanse autoriteiten maandagavond de voorwaarden van een schikking bekendmaken die moet toelaten dat BNP Paribas ontsnapt aan gerechtelijke vervolgingen.

Schuld

Volgens een bron vertrouwd met het dossier, zal BNP Paribas op 30 juni voor een federale rechtbank in Manhattan schuldig pleiten aan de strafrechterlijke aanklachten die het ministerie van Justitie formuleerde. Dat zou de weg openen naar een boete van naar verwachting circa 9 miljard dollar en mogelijk tijdelijke beperkingen van financiële operaties in dollar.

Vooral het bekennen van schuld – een uitzonderlijke gebaar vanwege een financiële instelling – is een kernelement, verklaarde een insider aan het Franse persbureau AFP.

België aandeelhouder

De financiële regeling rond het BNP Paribas -dossier heeft mogelijk gevolgen voor ons land. België telt als grootste aandeelhouder namelijk 10 procent van de aandelen van de Franse grootbank. De kans bestaat erin dat BNP Paribas als gevolg van de boete het dividend schrapt, wat flink zou kunnen wegen op de financiën van het land. Ook een kelderend aandeel brengt slecht nieuws, want dan kan ons land ze niet zonder verlies van de hand doen.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content