Toenadering tussen federale regering en gewesten over Dexia

07/10/11 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

Bron: Trends

Er zijn openingen gemaakt om de standpunten van de federale regering en de gewesten over Dexia Bank België dichter bij elkaar te brengen, maar beide partijen zitten nog niet volledig op dezelfde lijn.

Dat bleek uit een persmoment na afloop van het overleg tussen de federale regering (premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders) en de ministers-presidenten van de gewesten.

Vlaams minister-president Kris Peeters sprak van "openingen" die zeer goed onthaald worden. Hij wou niet zeggen wat die openingen precies inhouden, maar wel dat ze nu door experts bekeken zullen worden.

Zelfstandige bank

Het overleg kwam er nadat duidelijk werd dat beide partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden wat betreft de toekomst van Dexia.

De gewesten verzetten zich tegen een eventuele nationalisering van Dexia Bank België. Zij hebben een tegenvoorstel gelanceerd dat draait rond een zelfstandige bank waarbij de huidige Belgische aandeelhouders van Dexia (zoals de gewesten en gemeenten) een rol kunnen blijven spelen.

"De grootste klanten van de bank zijn de lokale overheden", dixit Peeters voor aanvang van het overleg. "Het is belangrijk dat er een oplossing komt waarbij die traditionele klanten zich ook goed voelen."

Nationalisering

Het woord 'nationalisering' werd vanochtend binnen de federale regering alleen in de mond genomen door vicepremier Laurette Onkelinx (PS). "Dat is de meest interessante piste, omdat ze de spaarders de toekomst van een solide bankpoot biedt". Ze voegde eraan toe dat de reikwijdte van een dergelijke nationalisering het onderwerp is van de discussie.

In plaats van over een nationalisering spraken Leterme (CD&V) en Reynders (MR) over een versterking van de Belgische positie in Dexia Bank België.

"We gaan voort in de onderhandelingen met Frankrijk, allereerst over een financiering van de Dexiagroep, dus met een waarborg van de twee staten. We moeten ook gaan naar een versterking van de Belgische positie in Dexia Bank België", aldus Reynders.

Die onderhandelingen zullen gebeuren in samenwerking met alle aandeelhouders, met name de gewesten, Arco en de Gemeentelijke Holding.

"We zullen op de best mogelijke manier de standpunten van het land en al zijn onderdelen zo goed mogelijk verdedigen", zei premier Leterme. "We gaan voor de continuïteit van Dexia Bank België, met een veel sterkere Belgische verankering."

Onderhandelingen

De federale regering onderhandelt vrijdag en de volgende dagen voort met Frankrijk over de toekomst van de Dexiagroep. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners