ThromboGenics sprint richting eerste medicijn

01/09/10 om 16:03 - Bijgewerkt om 16:03

Bron: Trends

Het Leuvense biotechnologiebedrijf ThromboGenics heeft een belangrijke stap gezet richting eerste medicijn.Een tweede studie in ontwikkelingsfase 3, zeg maar de laatste klinische testfase van een potentieel medicijn, heeft de positieve resultaten van een eerste studie bevestigd. Dat meldt het bedrijf in een persbericht.

ThromboGenics sprint richting eerste medicijn

© belga

"Ik denk dat we een medicijn te pakken hebben", juicht Chris Buyse, de CFO van ThromboGenics. Hij doelt daarmee op het product microplasmine tegen bepaalde oogaandoeningen. Dat bleek eerder zo beloftevol dat ThromboGenics besliste om de ontwikkeling en de lancering in eigen huis te houden. Die luxe kunnen zich bijzonder weinig biotechbedrijven veroorloven.

"We hebben nu alles in huis voor een filing bij de FDA (de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit, nvdr) en de EMA (de Europese tegenhanger van de FDA, die tot eind vorig jaar EMEA heette)", aldus Buyse. Vanaf 2013 zou het medicijn geld in het laatje moeten brengen. De potentiële markt wordt gemiddeld geschat op 500 miljoen euro per jaar.

Door microplasmine te injecteren in het oog kan zogenaamde vitreomaculaire adhesie worden behandeld. Dat is een aandoening waarbij het glasvocht, de gelachtige materie in het oog, sterk verkleeft aan het netvlies. Die aandoening kan nu enkel behandeld worden met een zware en riskante oogoperatie.

Be.L.

Lees meer over:

Onze partners