Thenergo verkoopt afvaldochter Leysen aan Van Gansewinkel

02/04/10 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:55

Bron: Trends

Thenergo verkoopt zijn afvaldochter Leysen aan het Nederlandse milieubedrijf Van Gansewinkel. Dat zegt Daniël Schurmans, gedelegeerd bestuurder van het Antwerpse groenestroombedrijf. Met de verkoop wil het kwakkelende Thenergo zich terugplooien op zijn kernactiviteiten.

Thenergo verkoopt afvaldochter Leysen aan Van Gansewinkel

© Belga

"Het Leysen-verhaal was een moeilijk verhaal voor ons", zegt Schurmans. "De overname heeft ons heel veel geld gekost." Hoeveel Van Gansewinkel veil heeft voor Leysen, wil Thenergo niet kwijt. Bij Leysen, dat een omzet van 17,5 miljoen euro heeft, werken momenteel 84 mensen.

Thenergo kocht de kleine Kempische speler, die actief is op de markt van de afvalverwerking, in 2007 op het toppunt van de hype rond groene stroom. Het bedrijf betaalde uiteindelijk zo'n 36 miljoen euro, waarvan een deel in Thenergo-aandelen. Daardoor heeft Leysen vandaag nog 14,5 procent van het Antwerpse groenestroombedrijf in handen.

Doordat de Leysen-afvalactiviteiten de groep verlaten, valt jaarlijks een terugbetalingslast van 2 miljoen euro op holdingniveau weg, becijfert Schurmans. "De focus ligt nu terug op de warmtekrachtkoppeling-technologie. We moeten heel wat opkuisen uit het verleden."

Lees meer over:

Onze partners