Textielsector wil nieuwe loonkostcorrectie door korting op bedrijfsvoorheffing

16/03/11 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

Bron: Trends

De Belgische textielsector wil dat de federale regering een nieuwe interprofessionele loonkostcorrectie doorvoert. "Via dat systeem moeten bedrijven een stukje bedrijfsvoorheffing niet terugbetalen", zegt Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria.

Textielsector wil nieuwe loonkostcorrectie door korting op bedrijfsvoorheffing

© Belga

De sectororganisatie trekt aan de alarmbel omdat de crisis in de sector nog niet voorbij is.

Volgens Quix is voor 2011 tot nu toe geen nieuwe interprofessionele loonkostcorrectie voorzien. Tijdens de twee IPA-onderhandelingen voorafgaand aan de recente IPA-ronde, werd die loonkostcorrectie door de werknemers aan de regering gevraagd, en gekregen. Volgens Quix hield de regering de laatste keer de boot echter af.

Daarnaast vraagt Quix in een communiqué ook "realiteitszin aan de sociale partners bij de lopende cao-onderhandelingen". Hoge loonkosten in combinatie met hoge grondstoffen- en energieprijzen, zijn nefast voor de concurrentiepositie.

2 miljard euro minder omzet

Met een resem cijfers wil Fedustria aantonen dat de crisis nog niet te boven gekomen is. Over 2008 en 2009 verloor de Belgische textielsector 27 procent aan omzet, of zo'n 2 miljard euro. Vorig jaar dikte de omzet met 7,3 procent aan. De omzet ligt dus zo'n 20 procent lager dan voor de crisis. Midden 2010 bedroeg de textieltewerkstelling 24.224 personen, 19,3 procent lager dan midden 2008.

Een rondvraag leert dat het eerste kwartaal van 2011 "geen duidelijke tekenen van heropleving bracht". In 2010 nam de export wel toe, met dank aan Duitsland. "Buiten Duitsland, gebeurt er weinig in Europa, daar blijft het crisis. Zuid-Europa heeft het moeilijk, oost-Europa herpakt zich maar traag en het Verenigd Koninkrijk blijft achteruitgaan", dixit Quix.

Lees meer over:

Onze partners