'Tewerkstelling in België blijft stabiel'

13/12/11 om 10:50 - Bijgewerkt om 10:50

Bron: Trends

De Belgische werkgevers willen hun aantal werknemers stabiel houden in het eerste kwartaal van 2012. Al blijven ze voorzichtig met prognoses, blijkt uit de tewerkstellingsbarometer van Manpower.

'Tewerkstelling in België blijft stabiel'

© belga

Voor het samenstellen van de tewerkstellingsbarometer polst Manpower bij 750 Belgische werkgevers naar hun prognoses voor het volgende kwartaal.

Voor het eerste kwartaal 2012 blijkt dat slechts 3 procent van de bevraagde Belgische werkgevers overweegt om personeel te ontslaan in de eerste maanden van het nieuwe jaar. De meerderheid (88 procent) wil de loonmassa stabiel houden.

Vlaanderen

In vergelijking met het vorige kwartaal blijven de vooruitzichten grotendeels gelijk. Net als voor het laatste kwartaal 2011 zijn de Vlaamse werkgevers behoedzamer dan hun Waalse en Brusselse collega's.

In de bouw- en transportsector bevinden zich de meeste optimisten. In die sectoren heeft respectievelijk 20 procent en 13 procent van de bedrijven de intentie om werknemers aan te werven. Bij de energieproducenten en in de landbouw en visserij daarentegen is er van nieuwe aanwervingen geen sprake.

Wereldwijd

Manpower peilt behalve in België ook nog in 40 andere landen naar de prognoses van de werkgevers. Volgens de tewerkstellingsbarometer houden de werkgevers in 30 van de 41 landen er rekening mee dat het aantal aanwervingen in het eerste kwartaal 2012 zal dalen tegenover het vorige kwartaal.

De meeste rekruteringsintenties zijn terug te vinden in India, Brazilië en Taiwan. Ook in Duitsland en de VS heerst relatief optimisme, in tegenstelling met Griekenland waar het omgekeerde het geval is. InNederland , Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk blijken de werkgevers somberder gestemd dan in ons land.(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners