Tewerkstelling bij bewakingssector neemt toe door terreurdreiging

© Belga

De terroristische aanslagen en de heersende terreurdreiging hebben al in 2015 geleid tot meer werkgelegenheid in de bewakingssector.

De terreurdreiging en aanslagen hebben de tewerkstelling in de private bewakingssector al in 2015 met 4,2 procent doen stijgen, meldt de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO, die bijna 80 procent van de sector vertegenwoordigt, maandag. Voor 2016, en dus ook de periode na de aanslagen in Brussel, zijn nog geen cijfers beschikbaar.

De hele private bewakingssector telde eind vorig jaar zowat 15.000 werknemers. Bij de BVBO-leden, inclusief de grote spelers G4S, Seris en Securitas, waren er dat 12.762 voltijdsen. Dat zijn er 518 meer dan in 2014 (+4,2 procent).

“Die toename is volledig toe te schrijven aan de terreurdreiging”, aldus BVBO-voorzitter Danny Vandormael. En er zijn geen indicaties dat de toename gestopt is, integendeel, aldus de sector. De BVBO-leden zagen de omzet vorig jaar 3,3 procent toenemen tot meer dan 662 miljoen euro. Vooral de statische bewaking van gebouwen en goederen nam toe, net als de persoonscontrole. Het segment luchthavens, treinstations en zeehavens kende de voorbije twee jaar ruim 10 procent groei per jaar en is goed voor 23 procent van de omzet.

Meer omzet maar minder winst

De winstmarge daalde heel licht, van 3,4 tot 3,3 procent. Dat de sector al sinds de aanslagen van eind vorig jaar in Parijs en de daaropvolgende terreurdreiging in Brussel ‘enorme sommen wint, klopt niet’, aldus Vandormael. Hij verwijst onder meer naar de toename van overuren en opleidingskosten. De toenemende vraag naar bewaking wordt in de eerste plaats oppgevangen met overuren, omdat de opleiding van nieuwe mensen snel twee maanden kan duren. ook na de aanslagen op de vertrekhal van Zaventem en metrostation Maalbeek nam de vraag toe. De meeste klanten hebben versterking gevraagd, aldus Vandormael.

Complementair

De bewakingssector herhaalde nogmaals de boodschap dat ze vragende partij is om verschillende niet-politionele taken over te nemen van de politie en bewakingssdiensten. “We willen complementair zijn.” Er zijn gesprekken met het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken, klinkt het. Veel informatie wou Vandormael hierover niet kwijt, maar hij haalde wel enkele voorbeelden aan. Zo worden heel wat openbare gebouwen nog door eigen mensen of de politie bewaakt. Indien dat door de privé zou gebeuren, “worden kostbare uren vrijgemaakt voor de kerntaken van de ordediensten”. Bewakingsagenten mogen ook geen vaststellingen doen op de openbare weg, klonk het nog. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content