Test-Aankoop: ‘Megaboete Colruyt en co moet terug naar maatschappij vloeien’

© .

De 174 miljoen euro boete die de supermarkten en leveranciers hebben opgelopen wegens prijsafspraken moet terugvloeien naar de maatschappij, vindt consumentenorganisatie Test-Aankoop.

De 174 miljoen euro boete die de supermarkten en leveranciers hebben opgelopen wegens prijsafspraken moet terugvloeien naar de maatschappij. Dat vindt consumentenorganisatie Test-Aankoop. Vandaag blijft de consument immers met lege handen achter, oordeelt de verbruikersorganisatie.

Test-Aankoop is verheugd dat de praktijken van de supermarkten en hun leveranciers, met name het organiseren van gecoördineerde prijsafspraken, worden bestraft. Toch heeft de organisatie bedenkingen bij de boete.

Test-Aankoop betreurt de traagheid – tien jaar – waarmee de procedure is gelopen, en stelt vast dat ‘het niet de eerste keer is dat de beslissingen van de Belgische Mededingingsautoriteit op zich laten wachten’.

Bovendien krijgen de consumenten niets, terwijl ze jarenlang te veel hebben betaald. De consumentenorganisatie vraagt dan ook dat de boete zou terugvloeien naar de maatschappij en richt zich tot de minister van Consumenten, Kris Peeters (CD&V), opdat deze een voorstel in die zin zou formuleren.

De CD&V-minister wijst er echter op dat de administratieve boetes die worden opgelegd door de Belgische Mededingingsautoriteiten worden opgelegd niet dienen om slachtoffers te vergoeden, maar ‘als sanctie voor een overtreding’.

‘Maar alle acties van consumenten waarbij ze hun rechten willen laten gelden voor een burgerlijke rechtbank, zijn uiteraard mogelijk’, aldus Peeters.

Colruyt: 31,6 miljoen euro boete

Retailer Colruyt moet 31,6 miljoen euro betalen, een bedrag dat integraal in mindering zal worden gebracht van het nettoresultaat van het boekjaar 2014/2015.

De retailer publiceert dinsdag nabeurs zijn jaarcijfers.

‘Colruyt Group wil afzien van een jarenlange procedureslag met de overheid over de grond van deze zaak en over feiten die intussen meer dan 10 jaar oud zijn. Daarom heeft zij beslist de transactieverklaring van het Auditoraat alsnog te ondertekenen. De transactie wordt definitief na goedkeuring door de Europese Commissie.’

‘We moeten toegeven dat ruim 10 jaar geleden onze interne controleprocessen niet zo geperfectioneerd waren als nu om voor de volle 100 procent te garanderen dat externe druk geen invloed kon uitoefenen op de autonome werking van het prijzensecretariaat’, zegt Frans Colruyt, COO Retail van Colruyt Group.

‘Maar we willen wel onderlijnen dat ons prijzensecretariaat er steeds over gewaakt heeft dat Colruyt zijn laagsteprijsengagement heeft waargemaakt.’

De handel in het aandeel Colruyt, die maandag rond de middag werd opgeschort op de Brusselse beurs, werd om 13.15 uur hervat, liet beursregulator FSMA weten. Het aandeel ging lichtjes in het rood.

Totale boete van 174 miljoen

Het Auditoraat van de Belgische Mededingingsautoriteit heeft in het kader van een schikking een boete opgelegd van 174 miljoen euro aan achttien supermarkten en leveranciers wegens gecoördineerde prijsverhogingen. Het gaat om een absolute recordboete voor ons land.

De ondernemingen organiseerden tussen 2002 en 2007 een ‘gecoördineerde stijging van de consumentenprijzen van drogisterij-, parfumerie- en hygiëneproducten’, aldus de mededingingsautoriteit. Het gaat om prijsafspraken over onder meer shampoos en deodoranten.

Het gaat enerzijds om de supermarkten Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Intermarché, Makro en Mestdagh en anderzijds om de leveranciers Beiersdorf, Bolton, Belgium Retail Trading, Colgate-Palmolive, D.E HBC Belgium, GSK, Henkel, L’Oréal, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser (Belgium) en Unilever.

Het was Colgate-Palmolive dat de praktijk aan het licht bracht. Het bedrijf krijgt daarom geen geldboete.

De hoogste boetes zijn voor Carrefour (36,4 miljoen euro), Colruyt (31,6 miljoen euro), Procter & Gamble (29 miljoen euro) en Delhaize (24,9 miljoen euro).

De boetes zijn uitgesproken in het kader van een transactiebeslissing: een soort schikking tussen het auditoraat en de betrokken bedrijven. Het gaat om een nieuw instrument voor het vereenvoudigen en afsluiten van inbreukprocedures. De bedrijven erkennen de inbreuk en aanvaarden de boetes en zien af van een hoger beroep. In ruil krijgen ze een korting van tien procent op de boete.

Recordbedrag

De uitgesproken totale boete van 174 miljoen euro is een absoluut record voor ons land. De vorige recordboete dateert van 2013. Bedrijven uit de cementsector kregen toen een boete van 15 miljoen euro opgelegd. De boetes die de verschillende bedrijven betalen, werden becijferd op basis van 15 procent van de omzet van de betrokken producten, in combinatie met de duur van de inbreuk.

Drie bedrijven (Colgate Palmolive, GSK en Reckitt Benckiser Belgium) kregen zogenaamde clementieverminderingen, omdat ze informatie hebben verstrekt over de inbreuken. Colgate-Palmolive bracht alles aan het licht en hoeft dus niets te betalen. De boete mag wel niet hoger zijn dan tien procent van de totale omzet van de betrokken bedrijven. De zware boetes worden volgens Véronique Thirion, auditeur-generaal van het Auditoraat, verklaard door de ernst van de feiten. ‘Prijsafspraken zijn een zeer ernstige inbreuk.’ (Belga/BO/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content