Telenet zet sterke groei door

De economische crisis heeft weinig vat op Telenet. De omzet steeg met 10 procent, de courante bedrijfskasstroom met 11 procent. Het aantal analoge tv-abonnees ging minder achteruit dan een jaar geleden.

CEO Duco Sickinghe liet open of hij na het akkoord met Mobistar nog belangstelling had voor Base.

Volgens financieel directeur Renaat Berckmoes was de groei bij Telenet beter dan de interne doelstellingen. De maandelijkse opbrengst per klant steeg jaar-op-jaar liefst 10 procent tot 44,8 euro.

Televisie doet het prima

Digitale televisie blijft de motor met netto 45.400 nieuwe abonnees (48.000 een jaar geleden). Het aandeel digitale kijkers ligt daarmee nu op 1,4 miljoen, 64 procent van het totaal aantal televisie-abonnees. Sporting Telenet, de sportzender van Telenet, won nog eens een bescheiden 5000 abonnees, net als in het laatste kwartaal van 2011. Hij heeft nu 182.000 klanten. De Telenet-abonnees vroegen gemiddeld 4,5 betaalde of onbetaalde video’s per maand aan, een stijging met 25 procent in één jaar.
Internet en hotspots

Internet groeide met 20.000 abonnees, een vijfde minder dan een jaar voordien. Net als Belgacom vormt Telenet de settopboxen van zijn klanten om tot “homespots”, die voor andere Telenet-abonnees toegankelijk zijn. Daarvoor moeten die abonnees wel een moderne modem hebben. Het aantal “homespots” zou eind deze maand opgelopen zijn tot 550.000. Belgacom publiceert een vergelijkbaar cijfer, maar voor heel België. Telenet heeft wel nog geen buitenlandse hotspotpartner, in tegenstelling tot Belgacom met FON.

Vaste telefoon blijft populair

Het aantal vaste telefonie-abonnees steeg met netto 22.000 flinker dan een jaar geleden (16.000). Reden is de nieuwe gratis Freephone Mobile optie bij het bestaande FreePhone Europe abonnement van 20 euro per maand. Daarmee kan in de daluren nu 1000 minuten naar Belgische mobieltjes worden gebeld. “Het aantal minuten naar mobiel is maal 4 gegaan”, glunderde Duco Sickinghe. Belgacom voerde eerder een gelijkaardige optie in.

Mobiel krabbelt recht

Mobiele telefonie, een zorgenkind bij Telenet, won 11.000 abonnees en eindigde op 250.000. Daarmee is de afkalvende groei van het voorbije jaar gekeerd. Volgens Duco Sickinghe is er “heel hard gewerkt” aan onder meer nieuwe prijsvriendelijke tariefformules van 15 en 20 euro, gericht op jongeren. De omzet uit mobiel bellen steeg 40 procent.

Vrije kasstroom crasht

Het negatieve punt zit bij de vrije kasstroom. Telenet hield in het kwartaal minder over om te investeren of uit te keren aan zijn aandeelhouders. De vrije kasstroom eindigde op 55 miljoen euro, liefst 36 procent minder dan in dezelfde periode uit 2011.

Telenet investeerde 39 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2011. Financieel directeur Renaat Berckmoes wijt dit onder meer aan de overstromingen in Thailand, die een schaarste aan settopboxen en harde schijven creëerden. “Eind vorig jaar hadden we een minimumvoorraad aan settopboxen. In januari hebben we er een heleboel binnengekregen. Alleen dat al was goed voor 20 miljoen (aan uitgaven)”. Andere elementen die werkkapitaal opslokten: de 16,2 miljoen hogere investeringen in het “Pulsar”-project om de netwerkcapaciteit bij de residentiële abonnees uit te breiden, de nieuwe modems die Fibernet-abonnees nodig hebben en de laatste betaling van de rechten voor het lopende voetbalseizoen. “Tegen het einde van het jaar zullen die verschillen uitgevlakt zijn. Wij doen niets af van onze doelstelling van 250 miljoen vrije kasstroom dit jaar”, maakte Berckmoes zich sterk.
Netto daalde de kwartaalwinst met 71 procent tot 12,2 miljoen, vooral door papieren verliezen op de afgeleide producten waarmee Telenet zich tegen rentestijgingen beschermd.

Telenet zal dit jaar in totaal ongeveer 532 miljoen euro aan de aandeelhouders uitkeren, iets meer dan de 509 miljoen vorig jaar. Daarvan is 113 miljoen dividend, 368 miljoen belastingvrije kapitaalvermindering en 50 miljoen terugkoop van aandelen. De nettoschuld van Telenet bleef op 3,1 keer de courante bedrijfskasstroom van het jongste halfjaar, geëxtrapoleerd op jaarbasis. (B.L.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content