Telenet en Mobistar gaan nog vijf jaar samenwerken

02/05/12 om 10:03 - Bijgewerkt om 10:03

Bron: Trends

Telenet zal tot 2017 het radionetwerk van Mobistar gebruiken voor zijn mobiele diensten. Ook VOO gaat met Mobistar in zee.

Telenet en Mobistar gaan nog vijf jaar samenwerken

© Belga

Telenet is al sinds 2009 een zogenaamde 'full mvno' van Mobistar. Dat is een vakterm voor een operator die alle cruciale technische elementen van een mobiel netwerk zelf beheert, behalve de antennes en het radionetwerk. Telenet heeft daarmee in de praktijk de volle controle over zijn klantenbasis. Het kan een zelfstandig commerciëel beleid voeren in mobilofonie.

De onderhandelingen hebben maanden langer aangesleept dan Telenet-CEO Duco Sickinghe vorig jaar vooropstelde. De samenwerking is nu voor vijf jaar verlengd tot 2017. Nieuw is dat VOO, de Waalse kabelmaatschappij, nu hetzelfde contract met Mobistar zal hebben "dankzij deze overeenkomst met Telenet", zegt chief executive officer Jean-Marc Harion van Mobistar in een persmededeling.

Het Brusselse Numéricâble werkte al langer samen met Mobistar. "Deze deal betekent dat Mobistar nu mvno-overeenkomsten heeft met alle kabelmaatschappijen van België", onderstreept Mobistar-woordvoerder Mathieu Van Overstraeten.

Volgens CEO Duco Sickinghe van Telenet zal het akkoord aan de Vlaamse kabeloperator toelaten "zijn klanten nog betere en competitievere tarieven te bieden".

Complementair

Na een mislukte onderhandeling met KPN Group Belgium (Base), sloot Telenet in februari 2006 al een eerste, veel beperktere overeenkomst met Mobistar.

Het nieuwe contract zat eraan te komen omdat Mobistar en Telenet erg complementair zijn: Mobistar zocht een mogelijkheid om zijn klanten toegankelijkere tv-diensten aan te bieden dan via satelliettelevisie. Dat kan het gemakkelijkst via de kabel. Binnenkort spreekt de rechtbank zich trouwens uit over het beroep van Telenet tegen de openstelling van zijn kabel voor bedrijven als Mobistar. Telenet heeft daar duidelijk niet op willen wachten.

Telenet van zijn kant heeft een stabiele partner nodig in mobilofonie, met een goed netwerk. Telenet en VOO namen via een gemeenschappelijke firma eerder ook al een eigen licentie op een aantal mobiele frequenties. Dat vergrootte nog hun inbreng in de onderhandelingen.

Vanmiddag geeft Telenet een persconferentie over zijn kwartaalresultaten. (BL)

Lees meer over:

Onze partners