Technologiebedrijf LMS neemt Waalse parel over

© belga

LMS versterkt zijn marktleiderschap met de overname van Samtech, een spin-off van de Universiteit Luik, gespecialiseerd in simulatietechnologie voor de lucht- en ruimtevaart

Als zakenman maakte Urbain Vandeurzen naam als de architect van LMS, een in 1980 opgerichte spin-off van de KU Leuven die snel doorgroeide tot een wereldleider in testen en mechatronische simulatie of het nakijken of alle kritische functies in een auto of vliegtuig. LMS versterkt dit marktleiderschap met de overname van Samtech, een spin-off van de Universiteit Luik, gespecialiseerd in simulatietechnologie voor de lucht- en ruimtevaart.

“LMS en Samtech zijn heel complementair”, zegt Urbain Vandeurzen. “LMS staat vooral sterk in de automobielsector, Samtech in de minder conjunctuurgevoeligere luchtvaartsector. De activiteiten van LMS worden dus evenwichtiger gespreid, terwijl Samtech van het netwerk van LMS gebruik kan maken voor de internationale commercialisering. In de luchtvaart is nog veel groei mogelijk dankzij de opkomst van nieuwe vliegtuigbouwers in de markt voor regionale jetliners.”

LMS neemt een belang van 60 procent in Samtech. De referentieaandeelhouders van Samtech, Michel Tilmant en de Waalse investeringsmaatschappij MeusInvest, hadden elk 40 procent in handen en behouden een belang van een vijfde. “Zij blijven dus betrokken bij de ontwikkeling van Samtech, een van de parels van het Waalse marshallplan”, zegt Vandeurzen. De overnameprijs werd niet bekendgemaakt, maar LMS kan de deal volledig financieren uit de bestaande kaspositie en operationele cashflow, waardoor LMS schuldenvrij blijft.

Samtech telt ongeveer 200 werknemers en dit jaar wordt een consolideerde omzet van 23 miljoen euro en een nettowinst van ongeveer 2 miljoen euro verwacht. “Samtech zocht een oplossing om de opvolging te verzekeren en ze vonden in ons een partner die ook de werkgelegenheid kan garanderen. Het is een deal waarbij de pure businesslogica werd gevolgd en waarbij ook geen communautaire demonen wakker werden gemaakt.”

Dankzij de overname groeit LMS naar een omzet van 175 miljoen euro, ongeveer 70 procent meer dan twee jaar geleden. “Twee derde organisch en een derde via overnames, dat blijft ons groeirecept. Volgend jaar kunnen we weer een overnameslag slaan. Er ligt al een aantal dossiers op tafel. We mikken op bedrijven met een omvang van 10 procent van LMS.”

Daan Killemaes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content