TBP in Geel failliet: 335 mensen verliezen job

02/09/11 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

Bron: Trends

De elektronicaproducent heeft zich niet kunnen houden aan het herstructureringsplan dat nodig was om bescherming tegen de schuldeisers te bekomen.

Omdat elektronicaproducent TBP in Geel zich niet heeft kunnen houden aan het herstructureringsplan dat nodig was om bescherming tegen de schuldeisers te bekomen, heeft de rechtbank in Turnhout vandaag het faillissement uitgesproken.

Door het faillissement van TBP verliezen 335 mensen hun job.

Het ging al een tijdje erg slecht bij TBP Electronics Belgium, dat gedrukte bedradingskaarten (printed circuit boards) assembleert. Begin dit jaar had de directie al aangekondigd dat er minstens 130 van de 335 banen zouden geschrapt worden.

Toen het in april iets beter leek te gaan, werd het voornemen tot collectief ontslag weer ingetrokken.

Daarom was de verbazing bij het personeel erg groot toen een maand geleden bij de rechtbank een verzoek tot bescherming tegen de schuldeisers werd ingediend. Dit in het kader van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen (WCO).

Voorwaarde voor zo'n bescherming is dat er een strak herstructureringsplan onder leiding van een gerechtsmandataris wordt gevolgd. Maar omdat deze opgelegde voorwaarden niet konden nageleefd worden, heeft de rechter nu TBP failliet verklaard en een curator aangesteld.

"Verrassing" "We dachten tot voor kort dat alles weer op wieltjes liep", zegt de aangeslagen vakbondssecretaris van ACV-CSC Metaal Kempen Mario Lenaerts. "De financiële problemen die begin augustus opdoken, kwamen als een verrassing. Vandaar dat wij ons bij de neus genomen voelen."

"In de voorbije weken werd nog gezocht naar bijkomende investeerders of een volledige overname, maar de tijd was te kort om zo'n deal rond te krijgen. We gaan nu proberen om voor het personeel een correcte regeling uit de brand te slepen."

Volgens Leo Lauwerysen, secretaris van LBC-NVK Kempen, wordt de mogelijkheid van een doorstart niet uitgesloten. "Er hadden zich toch al enkele kandidaat-overnemers gemeld, dus die piste blijft nog open." (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners