Strategische ommekeer voor Etex

© belga

De CEO van Etex, Fons Peeters, licht de plannen van zijn bouwmaterialengroep toe nu het de Europese gipsactiviteiten van Lafarge heeft overgenomen.

Ondertussen loopt in Brussel een proces loopt tegen Eternit, een dochter van Etex. Eternit zou de gevaren van asbest veronachtzaamd hebben.

“De groep moet leven met die zware erfenis en blijft haar verantwoordelijkheid opnemen”, bevestigt Peeters. Dat belet niet dat de groep wil blijven vooruitgaan en haar internationale expansie wil voortzetten.

In België is Etex vooral bekend van de oorspronkelijke firma Eternit, die producten voor gevelbekleding en dakbedekking maakt. In de loop der jaren heeft de groep zijn netwerk uitgebreid en is hij een multinational die met een rist merken aanwezig is in 44 landen.

Etex is gespecialiseerd in dakbedekkingsmaterialen (kleidakpannen, leipannen, golfplaten, enzovoort) en in bouwplaten, maar het heeft zich ook op twee nichedomeinen gewaagd: de passieve brandbescherming (onder meer via het merk Promat) en keramische pannen, een activiteit die vooral in Latijns-Amerika ontwikkeld wordt.

Sinds 1997 is Etex compleet gestopt met het gebruik van asbestvezels om het cement van de bouwplaten van Eternit te verstevigen. “Elk jaar wordt buiten Europa nog 2 miljoen ton asbest verkocht”, zegt Peeters, die lobbyt om de grondstof wereldwijd te verbieden. Dat doet hij omdat hij aan het hoofd staat van een van de zeldzame groepen die ‘vezelcement’ ontwikkeld heeft, een product dat het asbestcement vervangt. Als asbest ooit in heel de wereld verboden wordt, openen zich ook nieuwe markten voor de Belgische groep.

“Door de Lafarge-operatie wordt 80 procent van onze omzet aangedragen door andere activiteiten dan diegene die vroeger gekoppeld waren aan asbest via merken als Eternit”, benadrukt Peeters. Door de overname van de gipsafdeling van Lafarge in Europa krijgt Etex een mooie nieuwe pijl op zijn boog, gipsplaten voor scheidingswanden en binnenmuren. Bovendien wordt het een van de drie Europese leiders in de sector van de ‘dry construction’, dat maakt geen gebruik van baksteen en beton zoals in de ‘wet construction’. De andere leiders zijn Saint-Gobain en Knauf.

Na de overname maakt de gipsactiviteit van Etex 40 procent van de omzet uit. Die stijgt bovendien van 2 miljard euro en een bedrijfswinst van 303 miljoen in 2010 naar bijna 3 miljard. Gips wordt daarin even belangrijk als de dakbedekking, terwijl de afdeling brandbescherming nog goed is voor 15 procent en de keramische pannen voor 5 procent. Het personeelsbestand neemt toe van 13.500 tot 16.482 werknemers, waarvan 1100 in België.

Het nieuwe Etex telt op dit ogenblik 116 bedrijven en 121 productie-eenheden, verspreid over de hele wereld. Maar nu moet de nieuwe entiteit nog geïntegreerd worden. “De ondernemingsgeest van Etex en de gestructureerde organisatie van een groep als Lafarge moeten perfect met elkaar te combineren vallen”, vindt Peeters.
“De groep treedt meer op als een moedermaatschappij voor de filialen en biedt de filialen die slechts over een beperkte structuur beschikt zijn expertise aan op verschillende domeinen. We proberen ook steeds meer synergie te creëren tussen de ondernemingen van de groep. Op die manier hopen we gemakkelijker talent aan te trekken, dat we vervolgens ook betere carrièrevooruitzichten kunnen bieden.”

Sandrine Vandendooren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content