Stopzetting verspreiding investeringsproducten Lehman Brothers op Citibank-proces

Citibank België stopte in juni 2008 met de verspreiding van investeringsproducten van Lehman Brothers, kort nadat de kredietrating van de Amerikaanse zakenbank was gezakt, maar er was geen oorzakelijk verband tussen beide zaken.

“We hebben geen Lehman-producten meer aangeboden om meer te diversifiëren met producten van andere banken”, verklaarde Vidur Varma, hoofd spaar- en beleggingsproducten van Citibank België, maandag op het Citibank-proces.

Citibank België en drie van haar directeurs staan terecht omdat ruim 4.000 klanten hun investeringen in Lehman-producten verloren toen de zakenbank failliet ging. Volgens Vidur Varma was er voor het faillissement geen reden tot ongerustheid.

“Niet alleen de rating van Lehman zakte, maar die van de hele sector van investeringsbanken”, zei de man. “Ook Merril Lynch. Wij hebben toen raad gevraagd aan onze afdelingen in Londen en New York die verantwoordelijk zijn voor investeringsproducten en het antwoord was geruststellend. Die informatie hebben we verspreid onder onze verkoopsteams zodat zij ze aan de klanten konden doorgeven als die daar om vroegen.”

In dezelfde periode stopte Citibank ook met de verkoop van Lehman-producten, maar om een andere reden. “Dat gebeurde omdat onze Londense en New Yorkse afdelingen expliciet vroegen meer te diversifiëren. De Lehman-producten vertegenwoordigden 28 procent van onze investeringsproducten en zij vonden dat dat niet meer dan 22 à 25 procent mocht bedragen.”

De getuige wees er nog op dat hijzelf aandelen van Lehman Brothers had gekocht, enkele dagen voor de bank failliet ging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content