Stempelfonds Antwerpse dokwerkers leeg in juni

09/04/10 om 10:20 - Bijgewerkt om 10:20

Bron: Trends

Door de aanhoudende werkloosheid bij de dokwerkers van de haven van Antwerpen zijn de reserves van het Fonds voor Bestaanszekerheid bijna uitgeput. Daardoor wordt een bijkomende werkgeversbijdrage onvermijdelijk, meldt Gazet van Antwerpen vrijdag.

Het fonds betaalt werkloze dokwerkers een aanvulling bovenop de werkloosheidssteun. Vermoedelijk in juli zullen de reserves van het fonds op zijn. De werkgevers zeggen dat ze hun verplichtingen zullen nakomen tot het eind van de cao in maart 2011. Maar daarna dreigt het fonds "een moeilijk item" te worden bij de onderhandelingen, aldus de werkgevers.

De opdrogen van de reserves heeft te maken met de hoge werkloosheid. In 2008 was gemiddeld 6,5 procent van de dokwerkers werkloos. In 2009 liep dat op tot 27,5 procent en tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zelfs tot 28,8 procent, of 1.169 werklozen op een pool van 4.063 dokwerkers. Volgens de socialistische vakbond BTB zouden de problemen ook het gevolg zijn van slechte beleggingen.

Daarnaast is het sociaal overleg over meer flexibele arbeidsomstandigheden in de haven afgesprongen. Een bemiddelaar probeert de zaak te deblokkeren.

Lees meer over:

Onze partners