Staatswaarborg voor Dexia gehalveerd naar 45 miljard euro

© Reuters

België en Frankrijk hebben beslist om de staatswaarborg voor de restbank van Dexia te halveren van 90 naar 45 miljard euro.

Dat kondigde minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) aan in De zevende dag op Eén. “Vrijdag hebben we op de ministerraad beslist om samen met Frankrijk te beginnen met een tijdelijke waarborg, niet van 90 maar van 45 miljard,” zei hij.

De waarborg moet dienen om de Nationale Bank van België terug te betalen, ofwel de schuld ten opzichte Dexia Bank België terug te betalen. Vanackere: “We zijn stap voor stap bezig om het risico zoveel mogelijk terug te dringen. We moeten de molensteen zoveel als mogelijk trachten te beperken”.

Ontmanteling

Bij de ontmanteling van de Dexia Groep begin november stemde de Belgische regering in met de overname van de Dexia Bank voor 4 miljard euro, terwijl de Franse overheid 700 miljoen veil had voor het filiaal dat krediet verstelt aan de Franse lokale besturen en de Luxemburgs en Turkse poot in de etalage gezet werden. Wat overbleef was de ‘restbank’ waarvoor een staatswaarborg van 90 miljard in het vooruitzicht werd gesteld. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content