Sociaal akkoord bij bpost

28/12/12 om 17:10 - Bijgewerkt om 17:10

Bron: Trends

Vakbonden en directie bij bpost hebben een sociaal akkoord bereikt over enkele maatregelen, zoals de verlenging van een bonussysteem.

Sociaal akkoord bij bpost

© bpost

Vakbonden en directie bij bpost hebben een sociaal akkoord bereikt over enkele maatregelen zoals de verlenging van een bonussysteem. Een sociaal akkoord 'voor het behoud van de sociale vrede in de onderneming', aldus bpost in een persbericht.

Het akkoord dateert al van 20 december, maar werd pas vrijdag bekendgemaakt.

Bonussen

Het postbedrijf verlengt het systeem van de niet-recurrente bonussen voor de prestaties in 2013 met uitbetaling in 2014. Het gaat in dat geval over vier bonussen die respectievelijk betrekking hebben op de winst, de klantentrouwindex, de wettelijke deelname in de winst en de aanwezigheid op het werk. Volgens een woordvoerder bestaat er bij bpost ook nog de wettelijk voorziene bonus (een winstdeelneming).

Eindeloopbaan

Wat de eindeloopbaan betreft, wordt de mogelijkheid voorzien voor 'een groot deel' van de medewerkers van minstens 55 jaar oud om een halftijdse loopbaanonderbreking te nemen. Postbodes kunnen zelfs vanaf 54 jaar aangepast halftijds werken in een werkweek van twee dagen, gevolgd door één van drie dagen. Op die manier kunnen alle betrokken medewerkers halftijds werken tot aan het pensioen en behouden ze ongeveer 85 procent van hun inkomen. "Deze maatregel is één van de inspanningen die het bedrijf levert om de fysieke haalbaarheid van het werk bij bpost en het welzijn van de werknemers te verzekeren", luidt het in een toelichting.

Kortere werkweken

Nieuw is de regeling waarbij de postbodes werkweken van twee en drie dagen kunnen afwisselen. "Dit past in het kader van de maatregelen die rekening houden met de zwaarte van het werk", klinkt het. "Postbodes zullen immers stelselmatig meer op de baan zijn voor de postdistributie", rekening houdend met de automatisering van het sorteerwerk. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners