Slechts 496 euro belastingen voor financieel centrum ArcelorMittal

© belga

Het financieel centrum van ArcelorMittal in België, de nv ArcelorMittal Finance and Services Belgium, betaalde in 2009 maar 496 euro belastingen.

Dat jaar was er nochtans een winst van 1,29 miljard euro volgens de jaarrekening die is neergelegd bij de Nationale Bank. Dat melden De Tijd, La Libre Belgique en Sud Press woensdag op basis van een artikel in Solidair, het blad van de Partij van de Arbeid (PVDA).

De belastingsvoet van het staalbedrijf over 2009 komt zo uit op 0,000038 pct tegenover de officiële belastingsvoet voor bedrijven van 33,9 pct. De linkse partij hekelt daarom ook de notionele intrestaftrek. Zo kon ArcelorMittal voor 2009 een aftrek inbrengen van bijna 1,3 miljard euro.

In een eerste reactie zegt ArcelorMittal dat het enkel de maatregelen heeft gebruikt die beschikbaar zijn voor bedrijven. “Men mag ook niet vergeten dat we het jaar voordien 81 miljoen euro aan belastingen hebben betaald.” Toen schreef het financieel centrum van Arcelor Mittal voor ongeveer 1,5 miljard euro aan winst in de boeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content