September rampzalige faillissementenmaand voor ondernemingen

03/10/11 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

Bron: Trends

September 2011 werd de donkerste faillissementenmaand ooit. Nooit eerder gingen zoveel bedrijven over de kop, blijkt uit een meting van het studiebureau Graydon.

September rampzalige faillissementenmaand voor ondernemingen

© belga

Met 1.165 failliete bedrijven in september 2011 wordt het absolute maandrecord - 1.076 falingen in september 2010 - gebroken. Sinds begin 2011 hebben al 7.610 Belgische ondernemingen de boeken neergelegd, wat overeenstemt met een toename met 2,67 procent tegenover 2010.

Graydon spreekt over een 'Indian Winter' in tegenstelling tot de weerkundige 'Indian Summer'. Een en ander mag wel wat worden gerelativeerd, aangezien september traditioneel een zwarte faillissementsmaand is na het gerechtelijk verlof in de vakantiemaanden juli en augustus.

De kleinere sector van koeriers en posterijen kreeg het in september bijzonder hard te verduren. Graydon telt er over negen maanden één faillissement per 33 ondernemingen. Ook binnen de kleinhandel, het wegtransport, de horeca en de (kleinere) bouwnijverheid stapelen de problemen zich opnieuw op, met in elk van die sectoren een toename van het aantal faillissementen met meer dan 5 procent.

Werkgelegenheid en gewesten

Tot eind september bedroeg het rechtstreeks banenverlies 13.978 jobs als gevolg van een bedrijfsfaillissement. In Vlaanderen gingen per eind september 3.573 bedrijven over de kop, een daling met 2,85 procent tegenover dezelfde periode in 2010. Wallonië (2.244 falingen) kent met 8,83 procent de grootste stijging. Het Brussels gewest (1.778 falingen) volgt met een toename van 6,85 procent.

"De komende maanden beloven bijzonder zwaar te worden. Het sterk neerwaarts gerichte betaalgedrag over het eerste en tweede kwartaal, de economische vraagtekens die sinds enkele weken aan de oppervlakte komen en de vaststelling dat steeds meer kmo's door hun reserves heen geraken, geven weinig hoop op beterschap", aldus Graydon. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners