Sanofi betaalt 3,9 miljard euro voor Ablynx

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Franse farmareus Sanofi betaalt 3,9 miljard euro voor het Gentse Ablynx. Dat is 50 procent meer dan het bod van Novo Nordisk, dat werd afgewezen. Ablynx heeft dan ook heel wat in de pijplijn zitten.

Drie weken geleden schreven we al over Ablynx, omdat toen de Deense farmaspeler Novo Nordisk liet weten Ablynx te willen overnemen met een bod ter waarde van 2,6 miljard euro of 30,5 euro per aandeel. Het was meteen duidelijk dat Novo Nordisk daarmee onder de lat had gemikt. Zowel het management als de belangrijkste aandeelhouders lieten meteen verstaan dat het vijandige bod (zonder goedkeuring van de raad van bestuur van het Gentse biotechbedrijf) veel te laag was.

Koers even boven biedprijs

Eind vorige week dook het gerucht bij Bloomberg op dat Novo Nordisk van plan was deze week het bod te verhogen om eindelijk een gesprek met de raad van bestuur van Ablynx te kunnen aanknopen.

Maar het management had duidelijk een ander scenario in gedachten. Wellicht voelde het al op de belangrijke JP Morgan Healthcare Conference in de Verenigde Staten, die aan de gang was op het moment van de aankondiging van het vijandig bod van Novo Nordisk, dat er bij de andere partners de nodige interesse bestond om een veel hoger tegenbod te doen, waarmee ook de belangrijkste aandeelhouders zoals Van Herk Investments zouden kunnen leven.

Vanochtend bleek de Franse farmagigant Sanofi bereid te zijn 3,9 miljard euro of 45 euro per aandeel te betalen voor Ablynx. Deze keer gaat het om een vriendschappelijk bod, dus met de unanieme steun van de raad van bestuur. Niet alleen omdat het bod bijna 50 procent boven dat van Novo Nordisk ligt en meer dan 200 procent boven de koers van een jaar geleden. Maar ook omdat Sanofi voldoende garanties kan geven dat het technologiepark in Gent-Zwijnaarde wordt behouden en de pijplijn volop voort kan worden ontwikkeld. Voorts kan Ablynx genieten van de uitgebreide commerciële kracht van de Franse farmareus om de verkoopresultaten te optimaliseren.

Heel opmerkelijk was dat de koers meteen na de hervatting van de notering (lichtjes) boven de biedprijs van 45 euro per aandeel ging noteren. Maar toen Novo Nordisk aankondigde geen tegenbod te zullen doen, zakte de koers iets onder 45 euro. Impulsief zou men denken dat het om een ‘knock-out’-bod gaat dat normaal aan het begin van het tweede kwartaal van start gaat met de bedoeling minstens 75 procent van de aandelen in handen te krijgen en tegen de zomer af te ronden.

Caplacizumab als gamechanger

Het is niet toevallig dat de biedingsstrijd er komt enkele maanden nadat was bekendgemaakt dat de fase III-resultaten (laatste klinische fase voor al dan niet goedkeuring van een geneesmiddel) voor Caplacizumab beter waren dan verhoopt. De kans is dan ook zeer groot dat Caplacizumab in de loop van dit jaar in Europa en uiterlijk volgend jaar in VS de goedkeuring zal krijgen en dus op de markt zal komen als geneesmiddel tegen de zeldzame, dodelijke bloedstollingsziekte TTP. Het Gentse biotechbedrijf trok onlangs impliciet de verwachte piekverkopen op van 400 naar 600 miljoen euro per jaar voor Capla.

Het is overigens niet het enige ijzer in het vuur bij Ablynx. De pijplijn is indrukwekkend breed met 45 moleculen, die allemaal gebaseerd zijn op het technologieplatform van nanobody’s, antilichamen van lama’s.

Belgische biotech herontdekt

In het algemeen bewijst het bod van Novo Nordisk en het tegenbod, dat 125 procent hoger ligt dan de koers van begin januari (voor van het bod van Novo sprake was), dat de Belgische biotech te goedkoop gewaardeerd werd en wordt. Veel te veel lokale analisten, journalisten en investeerders hebben dit bod op Ablynx nodig om over het trauma van het commerciële falen bij Thrombogenics en de bijbehorende zware koersval te geraken. Ze hadden enkel aandacht voor de risico’s en zagen het potentieel niet of nauwelijks.

Maar kijk, de jongste weken zien we dan toch een hernieuwde interesse voor de Belgische biotechaandelen. De herontdekking zorgt eindelijk voor een inhaalbeweging. Misschien zullen dan toch enkele beloftevolle Belgische biotechbedrijven een zelfstandig parcours kunnen blijven rijden.

Want hoe breed de glimlach van de Belgische aandeelhouders van Ablynx vandaag ook zal zijn, toch had het Gentse biotechbedrijf met zijn indrukwekkende pijplijn het in zich op lange termijn een tweede UCB te worden, waarvan de koers alleen al de jongste 25 jaar maal ongeveer 20 ging, met ook maar enkele stergeneesmiddelen zoals het middel tegen allergie Zyrtec.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content