Saab bijna bankroet

09/09/11 om 17:27 - Bijgewerkt om 17:27

Bron: Trends

Het faillissement van de Zweedse autobouwer Saab lijkt stilaan onafwendbaar te worden.

Saab bijna bankroet

© belga

De Zweedse vakbonden Unionen en Sveriges Ingenjörer hebben vrijdag gemeld op dinsdag 13 september het faillissement voor Saab aan te vragen als hun leden tegen die dag nog geen loon hebben ontvangen. Unionen telt 1.150 leden die bij Saab werkzaam zijn, Sveriges Ingenjörer ongeveer 500.

IF Metall, de vakbond van bijna 1.500 fabrieksarbeiders, heeft nog geen precieze datum genoemd voor het indienen van een faillissementsaanvraag.

Muller

Victor Muller, topman van Saab, liet vrijdagochtend aan de Zweedse nationale omroep (SR) weten dat het geld voor de lonen van de 3.600 Saabmedewerkers er wel degelijk is, maar dat het nog niet kan worden uitgekeerd door de schulden bij toeleveranciers. Die gaan volgens de Zweedse wet voor op de loonbetaling.

Hans Ryberg, van de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden in Uddevalla, verklaarde op zijn beurt niet op de hoogte te zijn van de finaciële reserves bij Saab. Victor Muller riskeert volgens hem zelfs gearresteerd te worden als hij zich niet houdt aan de wettelijke informatieplicht en incassoregels in Zweden.

Van de circa 150 miljoen euro aan openstaande rekeningen probeert de deurwaardersorganisatie minstens 12 miljoen euro van de oudste facturen via Saabbankrekeningen te innen, maar er zou slechts een miljoen gevonden en gevorderd zijn.

IAC

Een van de grootste schuldeisers is toeleverancier IAC, dat minstens 6 miljoen euro tegoed heeft van Saab. Het bedrijf zit diep in de problemen, want volgens de Zweedse belastingdienst heeft IAC nog tot twee weken de tijd om enkele miljoenen euro's aan belastingschuld te betalen vooraleer de deurwaarder wordt ingeschakeld.

Beroep

Saab dient, als dochterbedrijf van het Nederlandse Swedish Automobile, maandag beroep in bij de Zweedse rechtbank in verband met de afwijzing van de bescherming tegen schuldeisers door de Zweedse rechter. De deadline voor het indienen van het beroep is 29 september. Saab houdt rekening met een snelle uitspraak.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners