Rudi Pauwels (Biocartis): 'Ik begrijp dat Omega Pharma zichzelf van de beurs wil halen'

07/10/11 om 11:01 - Bijgewerkt om 11:01

Bron: Trends

Rudi Pauwels heeft zijn plaats in de medische geschiedenisboeken al verdiend. Als oprichter van Tibotec-Virco stond hij mee aan de wieg van drie aidsremmers. Nu wil hij via Biocartis de wereld verblijden met een revolutionair diagnosetoestel.

Rudi Pauwels (Biocartis): 'Ik begrijp dat Omega Pharma zichzelf van de beurs wil halen'

De 51-jarige Pauwels heeft er al een briljante carrière op zitten en wordt beschouwd als een visionair wetenschapper. Hij stond mee aan de wieg van het biotechbedrijf Galapagos, maar werd vooral bekend als stichter van de hiv-specialist Tibotec-Virco. Hij ligt daardoor aan de basis van drie aidsremmers. In 2007 richtte hij Biocartis op. Het bedrijfje, waarvan hij CEO is, heeft nu een apparaat ontwikkeld dat een breed gamma van ziektes als alzheimer en kanker kan opsporen in een zeer vroeg stadium. Midden 2013 moet het toestel op de markt komen.

Tot waar reikt de ambitie?

Pauwels: "Tot ons toestel wereldwijd beschikbaar is. Het mag er nog zo mooi uitzien en zo goed werken, als er maar honderd van in de wereld zijn, is dat een non-event. Ik steek er mijn energie, tijd en geld niet in om in de periferie het kader op te vullen."

U doet een financieringsronde van meer dan 50 miljoen euro.

Pauwels: "Er zal uiteindelijk nog meer nodig zijn voor het bedrijf break-even draait. Ik weet dat het voor heel wat mensen een enorm bedrag lijkt. Maar hét risico voor technologiebedrijven is onderfinanciering."

Een beursgang is een mogelijk denkspoor.

Pauwels: "We hebben dat overwogen, maar het is niet verstandig nu naar de beurs te gaan. We zouden de speelbal worden van bewegingen in de markt die niets met je bedrijf te maken hebben. Ik begrijp dat Omega Pharma zichzelf van de beurs wil halen."

Maar een beursnotering is een voorkeurscenario?

Pauwels: "Ja, hoewel er veel voor te zeggen is het bedrijf privé te houden als je goede langetermijninvesteerders hebt. Het maakt het bedrijf stabiel en je kan het onafhankelijk van de markt uitbouwen. Maar wanneer die markten in positieve zin bewegen, is er geen reden om het niet te doen. Dus indien de markten herstellen, is een beursgang zeker aan de orde."

En een verkoop?

Pauwels: "Zoiets stuur je niet. Het overkomt je. Ik ga me er niet tegen verzetten, maar het kan niet een doel op zich zijn, want dan neem je de verkeerde beslissingen. Maar sommigen komen inderdaad ook al aan het venster loeren."

Bert Lauwers

Onze partners