'Regering stelt NMBS-baas Cornu in vraag'

05/03/15 om 04:57 - Bijgewerkt om 04:59

De regering vraagt zich af of bij de nakende personeelswissel in de Raad van Bestuur van de NMBS ook een nieuwe CEO moet gezocht worden. Is, zo wordt ook gevraagd, de 70-jarige Jo Cornu nog de geschikte persoon om de geplande besparingen en herstructureringen door te voeren?

'Regering stelt NMBS-baas Cornu in vraag'

Jo Cornu, CEO van de NMBS © Belga

Dat melden de financiële kranten De Tijd en L'Echo.

Een socialistisch lid van de Raad van Bestuur van de NMBS heeft vorige week aangekondigd dat hij opstapt. De N-VA aast op de vrijkomende plek.

Volgens L'Echo en De Tijd stelt "men" zich binnen de regering de vraag of dit niet het geschikte tijdstip is om ook een wissel aan de top door te voeren.

Volgens L'Echo bestaat de indruk dat Jo Cornu "vermoeid" is, en dat terwijl er zware besparingen en herstructureringen moeten doorgevoerd worden de vraag rijst "of hij wel voldoende energie heeft om de uitdagingen aan te gaan".

'Vlaamse kwestie'

Cornu laat in een reactie verstaan dat hij in geen geval zelf denkt aan stoppen of aan weggaan bij de NMBS. "Maar als de regering mij vraagt te vertrekken, zal het ook zo zijn."

L'Echo schrijft dat de zaak door de Vlaamse partijen binnen de regering moet uitgevochten worden want de Franstaligen hebben de CEO voor Infrabel geleverd (de socialist Luc Lallemand, die volgens de krant niet in vraag gesteld wordt) wat betekent dat de leiding van de NMBS in Vlaamse handen zal blijven.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners