Recordomzet levert Antwerpse diamantsector geen winst op

© Reuters

2014 was een recordjaar voor de omzet van de Antwerpse diamantsector. Desondanks levert de positieve balans de handelaars geen winst op. Integendeel sommige handelszaken kampen met verliezen.

De Antwerpse diamantsector heeft vorig jaar een recordomzet gekend. In totaal werd voor 58,8 miljard dollar aan ruwe en geslepen diamant verhandeld, wat het vorige record van 56,6 miljard in 2013 verbrak. Dat heeft de diamantbedrijvenkoepel Antwerp World Diamond Centre (AWDC) bekendgemaakt.

Lage opbrengsten

In totaal werd 227,2 miljoen karaat, oftewel 45.440 kilogram aan geslepen en ruwe diamant verhandeld, tegenover 211,3 miljoen karaat vorig jaar. Het percentage geïmporteerde ruwe diamant nam qua volume met 10,12 procent toe, voor de export was dat 7,49 procent.

Er is wel een daling in de hoeveelheid verhandelde geslepen diamant. Er werd voor bijna 5 procent minder geslepen diamant uitgevoerd en ruim 6,8 procent geslepen diamant minder ingevoerd.

Ceo Ari Epstein stelt dat de stijging te maken heeft met het aantrekken van een aantal nieuwe mijnen, zoals Grib Diamonds, dat voortaan jaarlijks 4,5 miljoen karaat extra bijlevert. “Transparantie begint eindelijk een competitief voordeel te worden. De strijd is niet gelijk. We moeten opboksen tegen centra die soms een loopje nemen met transparantie”, zegt Epstein.

Over de concrete positie van Antwerpen tegenover andere diamantcentra kan hij naar eigen zeggen niet veel vertellen. “Omdat anderen niet altijd met cijfers komen, kunnen we niets met zekerheid zeggen, maar mijn gut-feeling is wel dat we standhouden. Volgens een interne berekening passeert 84 procent van de ruwe diamant wel langs Antwerpen, alsook 50 procent van de geslepen diamant”, aldus de ceo.

Epstein gaf echter wel een serieuze waarschuwing op het vlak van de winstgevendheid: “De winstmarges van normaliter 2 tot 3 procent neigen nu naar nul of zijn zelfs negatief. De sector verkoopt vandaag bijna of effectief met verlies”, aldus Epstein.

Diamantschaarste

“Je kan voor de sector en de handel niet spreken over een goed jaar.” De verklaring voor de hoge prijzen ligt volgens hem bij de hoge prijs van de ruwe diamant en een diamantschaarste.

“Omdat diamant zeldzamer wordt, gaat de prijs stijgen, maar de consument moet voldoende duurdere stenen kopen. Daar is niet altijd een link tussen. Dat is het grote probleem van 2014”, aldus Epstein.

Sluiting Antwerpse Diamantbank

In de diamantwereld dreigt nog een ander groot probleem, klinkt het, door het wegvallen van de Antwerpse Diamantbank (ADB), een probleem dat wereldwijd gevolgen heeft, maar ook Antwerpen hard treft.

Tegen begin april dreigen 500 kmo’s de deuren te moeten sluiten omdat ze er zelfs niet in slagen bankrekeningen te openen bij financiële instellingen. De bankinstellingen hebben daarin een belangrijke rol te spelen”, aldus Epstein.

Naast het louter hebben van een rekening, werkt de sector door het uitfaseren van ADB ook aan nieuwe financieringsmodellen. “We gaan langs op plaatsen zoals Singapore, Davos en Luxemburg. Het is voor ons een grote uitdaging, maar we kunnen rekenen op steun van de andere economische spelers alsook overheid. Dat is ongoing, al kan ik daar voorlopig niet verder op ingaan.”

In het verleden werd een karaattaks, een belasting op omzet in plaats van op winst, als manier aangehaald om de winsten in de sector stabiel te houden. Daarover loopt een analyse bij het kabinet van de minister van Financiën. Vanuit AWDC klinkt het dat “samenwerking tussen economische actoren en de overheid goed verloopt”. Epstein gelooft verder “dat wat vorige jaren gezegd is, nog steeds geldt.”

Positief over de toekomst

Ondanks het moeilijkere jaar, ziet AWDC toch een positieve toekomst. “De vraag zal toenemen, dankzij een groeiend aantal middenklassers wereldwijd en een vraag die het aanbod zal overstijgen”, klinkt het. Epstein prees zelf diamant aan als investeringsproduct: “Er is geen prijsindex zoals voor goud, maar het blijft zijn waarde goed behouden.”

Over lopende diamantfraudedossiers wil Epstein kwijt dat het dossiers betreft van 10 tot 15 jaar geleden en dat er “de nieuwe generatie diamantairs” is die daar niets mee te maken wil hebben. “Dat imago kleeft nog aan ons en die dossiers moeten zo snel mogelijk worden afgesloten”.

Ten slotte liet Epstein zich ontvallen dat er een plan is om de diamantwijk een frisser uitzicht te geven, met meer kleur in de straat.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content