Recordaantal faillissementen in eerste kwartaal 2010

Nooit eerder gingen in een eerste kwartaal zoveel bedrijven failliet als in 2010. Ook maart slaat alle records, meldt het onderzoeksbureau Graydon donderdag.

In totaal zijn in ons land in het eerste kwartaal van 2010 2.633 bedrijven over de kop gegaan. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2009, die geregistreerd stond als meest zwarte eerste kwartaal ooit, wordt in de eerste drie maanden van 2010 opnieuw een stijging met 2 procent opgetekend.

Voor elk van de eerste drie maanden afzonderlijk werd in 2010 ook het “record op de maand” gebroken, meldt Graydon donderdag. In maart worden met 1.015 failliete bedrijven alle records gebroken. Nooit eerder werden op een maand tijd zo’n zware cijfers genoteerd. Het is intussen voor de derde keer dat de kaap van de duizend faillissementen per maand gerond wordt.

Het vorige absolute maandrecord dateert van maart en september 2009, toen telkens 1.011 bedrijven over de kop gingen. In Wallonië werden tijdens het eerste kwartaal 2010 731 bedrijven failliet verklaard, wat overeenstemt met een daling met 2,66 procent. Brussel telt het afgelopen kwartaal 578 faillissementen, of 11 procent meer dan een jaar eerder.

Het aantal banen dat op de tocht staat als gevolg van het faillissement van de werkgever loopt opnieuw fors op. In maart alleen al gingen drie bedrijven over de kop die elk meer dan 170 mensen tewerkstellen. Over het volledige eerste kwartaal kwamen in ons land al 6.685 banen op de tocht te staan (+7 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content