Recordaantal faillissementen in eerste jaarhelft

01/07/11 om 11:57 - Bijgewerkt om 11:57

Bron: Trends

In de eerste zes maanden van dit jaar gingen 5.403 bedrijven failliet, het hoogste aantal in een eerste jaarhelft ooit. Dat meldt het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

Recordaantal faillissementen in eerste jaarhelft

© belga

Van januari tot en met juni legden 2,3 procent meer bedrijven de boeken neer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het banenverlies als gevolg van een faillissement is wel verminderd. In het eerste halfjaar 2011 gingen net geen 11.000 banen verloren, 13 procent minder dan in de eerste helft van 2010. Het zwaarste faillissement was dat van waardetransporteur Brink's Belgium begin februari. Daarbij sneuvelden 444 banen.

De halfjaarcijfers tonen ook opvallende gewestelijke verschillen. Zo daalde in Vlaanderen het aantal faillissementen voor het eerst sinds de eerste helft van 2006. Er werden de voorbije zes maanden 2.578 faillissementen geteld in Vlaanderen, 3 procent minder dan een jaar eerder. In Wallonië en Brussel steeg het aantal failliete ondernemingen met respectievelijk ruim 8 en meer dan 7 procent.

In de maand juni alleen waren er in België "maar" 901 faillissementen, ruim 8 procent minder dan in juni 2010. Graydon verwacht de komende maanden een "jojobeweging", met soms meer en soms minder faillissementen dan een jaar eerder. Maar op langere termijn zou het aantal bedrijven dat bankroet gaat, stagneren op een blijvend hoog aantal, luidt het.

Lees meer over:

Onze partners