Record in VS: 33,8 miljoen auto’s worden teruggeroepen

Een Takata-airbag in een Honda © REUTERS

De Japanse airbagfabrikant Takata roept in de VS 33,8 miljoen auto’s terug naar de garage omdat ze dubieuze airbags kunnen bevatten. Het is de grootste terugroepactie van auto’s in de VS ooit, en kan 4 tot 5 miljard dollar gaan kosten.

Auto’s van elf automerken (BMW, Fiat, Chrysler, Ford, General Motors, Honda, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru, Toyota) kunnen problemen hebben met de airbag aan de passagiers- en bestuurderskant. Volgens Amerikaanse instanties die toezien op de verkeersveiligheid kan de airbag soms te hard opengaan, waardoor metaaldeeltjes kunnen losschieten. Zeker zes mensen zijn daardoor om het leven gekomen, meer dan 100 raakten gewond.

Oorzaak onbekend

Takata wilde aanvankelijk helemaal geen auto’s terugroepen. De Japanse fabrikant erkende de fabrieksfout in eerste instantie helemaal niet, maar is gezwicht onder druk van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten. Automerken als Nissan, Honda en Toyota hadden eerder al zelf auto’s teruggeroepen toen ze merkten dat de airbags van Takata niet in orde waren. Sinds 2013 ging het om zo’n 17 miljoen voertuigen, maar nu wordt dat aantal dus verdubbeld.

Buiten de VS zijn ook al 20 miljoen voertuigen met Takata-airbags teruggeroepen.

De terugroepactie in de VS zal een hele tijd in beslag nemen, want Takata beschikt niet over voldoende productiecapaciteit om alles meteen te vervangen. Het bedrijf zou 450.000 vervangbags per maand produceren. Takata zou ook nog niet de oorzaak van het defect hebben gevonden.

Records

Het is bij verre het grootste aantal auto’s dat in de VS wordt teruggeroepen. De Detroit Free Press maakt enkele vergelijkingen. Tot dusver stond het autorecord op naam van Ford, dat in 1980 23 miljoen voertuigen met een transmissieprobleem liet terugroepen.

Maar Takata klopt ook het absolute record, los van de industrie. In 1982 werden 31 flesjes van pijnstiller Tylenol teruggeroepen, nadat er onrust was ontstaan over mogelijke giftigheid van het medicijn.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content