Rechtbank stelt voorlopige bewindvoerder aan bij Waegener

© belga

De rechtbank van koophandel van Turnhout heeft advocaat Noël Devos op dinsdag 27 juli als voorlopig bewindvoerder aangesteld bij de medische technologiebedrijven Waegener Group en Waegener Research & Development.

Woensdagmiddag 28 juli is de bedrijfsrevisor er begonnen met de controle van de boeken om een inzicht te krijgen in het actief en passief van het bedrijf. Volgens de rechtbank heeft gedelegeerd bestuurder Levi Dewaegenaere al derdenverzet aangetekend.

Waegener Group kwam recentelijk in het nieuws met een kapitaalverhoging van 17,478 miljoen euro. Onder andere zanger Jan Leyers, gewezen Vlaams topsportmanager Ivo van Aken en voetbalmakelaar Louis De Vries namen daaraan deel. Ook stuurde het bedrijf een aantal van zijn koelmachines mee naar het wereldkampioenschap voetbal voor de behandeling van kwetsuren bij de Deense ploeg.

De aanstelling van een voorlopige bewindvoerder betekent dat de rechtbank voor maximum 15 dagen aan oprichter Levi Dewaegenaere zijn bevoegdheden van gedelegeerde bestuurder ontneemt. “De rechtbank is er bezorgd over dat bepaalde rekeningen niet betaald worden. Anderzijds bestaat er een conflict tussen diverse aandeelhouders”, zegt voorlopig bewindvoerder Noël Devos zonder in details te treden.

Volgens de wet is zijn opdracht nu om toezicht te houden op de verrichtingen van de groep. Hij kan de kortlopende schulden betalen als er middelen zijn. Hij moet vaststellen wat het actief en passief is en of er een grond is voor het aanvragen van het faillissement, dan wel of de problemen oplosbaar zijn. Hij moet daarover aan de rechtbank van koophandel rapporteren. Hij kan zelf geen aangifte doen van staking van betaling, maar wel dagvaarden in faillissement.

De aanstelling van de bewindvoerder is ambtshalve gebeurd, niet na een klacht van andere partijen, verduidelijkt de griffie van de rechtbank van koophandel.

Levi Dewaegenaere heeft derdenverzet aangetekend tegen de eenzijdige maatregel van de rechtbank. Dat schort die maatregel echter niet op. Tot nog toe konden we Levi Dewaegenaere zelf niet bereiken voor een reactie.

In de kringen rond het bedrijf is het geen geheim dat er een conflict is ontstaan tussen een groep rond chief operating officer Wout Van Loon enerzijds en oprichter-gedelegeerd bestuurder Levi Dewaegenaere anderzijds. Climax was het ontslag van technisch directeur Konrad Lang, een vertrouweling van Van Loon. Sindsdien zijn de gegevens over het management team van de website van het bedrijf verdwenen. Van Loon noemt zich op zijn recent bijgewerkte LinkedIn profiel nog altijd chief operating officer van de Waegener Group.

Bij de jongste kapitaalverhoging bij Waegener Group brachten Levi Dewaegenaere en het Zwitserse Mountain View Capital, vertegenwoordigd door Van Loon, samen voor 6,8 miljoen euro schuldvorderingen in, waarvan ze echter nog 4 miljoen euro moesten volstorten.

Van Loon voorzitter van Fischer Investment Group

Op 29 juni is Wout Van Loon intussen voorzitter van de raad van bestuur geworden bij investeringsboetiek Fischer Investment Group Holding AG uit Zürich. Volgens de bedrijfswebsite van Fischer werd Van Loon afgelopen maand voorzitter nadat hij 25 miljoen euro in Fischer investeerde. Daarmee zou hij de tweede grootste aandeelhouder zijn geworden, na gedelegeerd bestuurder Benjamin Fischer.
Er wordt nu op gespeculeerd dat de groep Van Loon, die nu al meer dan een blokkeringsmeerderheid heeft in Waegener Group, het bedrijf helemaal zal willen overnemen.

Bij Fischer IG bevestigt communicatieverantwoordelijke Daniel Cattaneo dat Fischer behalve activabeheer ook acquisities en investeringen doet, vooral als lead investor. Hij kon niet zeggen of Fischer geïnteresseerd was in Waegener. Wout Van Loon zelf is momenteel in vakantie in de VS.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content