RealDolmen haalt doelstellingen niet

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

RealDomen, een van de grootste Belgische informaticadienstverleners, verwacht een omzet- en winstdaling voor zijn boekjaar 2015-2016. In het eerste kwartaal daalde de omzet met 4,4 procent tot 51 miljoen euro.

RealDolmen lijdt onder de verschuiving van de informatica naar publieke clouddiensten. Dat drukt de verkoop van zijn datacenterproducten. De gestegen verkoop van volume- en werkplekproducten (softwarelicenties, unified communication, laptops, printers,…) compenseert dat niet volledig. Het resultaat is een daling van 3,6 procent in de divisie infrastructuurproducten tot 17,6 miljoen euro.

De grootste divisie van RealDolmen, de professionele diensten, houdt stand met een groei van een half procent tot 25 miljoen euro. De infrastructuurdiensten, die voortbouwen op de productverkoop, gaan achteruit door de daling van de datacenterprojecten. “De transformatie van de Infrastructure Services Business verloopt trager dan gepland”, signaleert RealDolmen daarover. RealDolmen kon ook het verlies van een grote outsourcingdeal vorig jaar nog niet compenseren.

Business solutions krijgt klappen

Diensten voor toepassingsontwikkeling (consulting, projectbeheer, ontwikkeling, beheer van applicaties voor de klanten) kent dan weer een “gestage groei”, volgens de algemeen directeur Marc De Keersmaecker. De personeelsbezetting is beter en de tarieven en efficiëntie zijn hoger dan een jaar geleden.

Business solutions, de kleinste divisie, krijgt dan weer een klap van -17,7 procent en komt uit op 8,6 miljoen euro. Volgens RealDolmen gaat het bedrijf selectiever te werk om zijn marges te verbeteren, wat de omzet drukt. In deze divisie zitten nieuwe toepassingen voor ziekenhuizen en groothandels, waarin RealDolmen de afgelopen jaren investeerde, maar ook oudere producten waarvan de inkomsten teruglopen. De toepassingen voor klantenrelatiebeheer blijven sterk.

RealDolmen stelt nu rechtuit dat zijn omzet uit producten dit boekjaar zal dalen, terwijl ook de marges nog eens kleiner zullen worden door de concurrentiedruk. Ook de omzet in diensten zal “licht dalen” over het volledige boekjaar. Business Solutions zou betere marges moeten halen. De grootste divisie, de professionele diensten, zou zijn marges kunnen vasthouden. Alles bij elkaar zou de recurrente bedrijfswinstmarge vergelijkbaar blijven met die van 2014-2015, maar in absolute cijfers wel krimpen door de lagere omzet.

Slechter dan verwacht

Die perspectieven zijn slechter dan wat RealDolmen enkele maanden geleden bekendmaakte bij de jaarresultaten. Toen was nog sprake van groei in de dienstenactiviteiten en, weliswaar beperkt, in Business Solutions. Ook zouden de marges in professionele diensten stijgen. RealDolmen schatte de verwachte recurrente bedrijfswinstmarge toen op “het midden van de enkele cijfers” – zeg 5 procent. Nu ligt de verwachting op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat was toen 3,8 procent.

Om te eindigen op een positieve noot: RealDolmen heeft toch weer 43 pas afgestudeerden aangeworven.

“Wij zijn zeker niet waar we moesten geraken. Wij hebben nog extra werk voor het tweede kwartaal en de tweede jaarhelft. Het is en blijft een moeilijke markt”, erkent secretaris-generaal Thierry de Vries van RealDolmen. “Gelukkig is onze tweede jaarhelft altijd beter”.

Het management werkte eerder dit jaar een strategisch plan uit om de processen te vereenvoudigen en beter aan te sluiten op de markt. Om daarvan resultaten te zien, is het echter nog te vroeg, meent de Vries.

Een positieve noot: RealDolmen heeft toch weer 43 pas afgestudeerden aangeworven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content