Productie Opel Antwerpen ligt stil tot 25 mei

06/05/10 om 14:59 - Bijgewerkt om 14:59

Bron: Trends

Bij Opel Antwerpen wordt de productie donderdag niet hervat. Dat zegt Rudi Kennes van het ABVV aan Belga. Voor de arbeiders van de middagploeg is om 14 uur, bij het begin van hun shift, een informatievergadering gepland. Daarna kunnen ze naar huis. Omwille van onder meer werkloosheidsdagen wordt er pas op 25 mei opnieuw gewerkt bij de autobouwer.

Productie Opel Antwerpen ligt stil tot 25 mei

© belga

Ook de werknemers van de ochtendploeg gingen donderdag niet aan het werk na de spontane actie van woensdag.

"De arbeiders mogen met behoud van hun loon naar huis donderdagmiddag", zegt Kennes. "Dat is ook vrijdag het geval." Volgende week werd er sowieso niet gewerkt bij Opel Antwerpen: naast het lange weekend waren werkloosheidsdagen ingepland. "Daarna volgt nu nog een week extra werkloosheid", zegt Kennes. "De arbeiders worden dus pas op 25 mei weer in de fabriek verwacht om aan het werk te gaan."

Op 17 mei worden ze wel uitgenodigd voor informatiesessies, waar iedereen detailberekeningen krijgt over wat het sociaal plan voor hem betekent. "Op basis daarvan kunnen ze aangeven of ze willen blijven werken of vertrekken zodra de eerste werknemers het bedrijf moeten verlaten", aldus Kennes. Die aantallen bepalen of op 25 mei één of twee ploegen heropstarten, legt de vakbondsman uit.

Kennes zegt nog dat directie en vakbonden donderdag de belangrijkste vragen van het personeel beantwoorden. "Daarover wordt een gezamenlijk ondertekend document aan het personeel bezorgd. Volgende week wordt dat dan verwerkt in cao's."

Lees meer over:

Onze partners