Procureur aanvaardt faillissement Brink’s niet

© belga

Het openbaar ministerie heeft maandag de faillissementsaanvraag van waardetransporteur Brink’s afgewezen. Er werden ook twee voorlopige bewindvoerders aangeduid.

Tijdens de zitting van de Brusselse rechtbank van koophandel sprak de procureur des konings maandagmorgen onder meer van een “sterfhuisconstructie”. Het is nu aan de rechtbank om de aanvraag te bestuderen. Wanneer dat gebeurt, is op dit moment nog niet bekend. De voorzitster verklaarde wel zich bewust te zijn van de hoogdringendheid van de situatie.

Intussen heeft de rechtbank Alain Zenner en Gérard Delvaux aangeduid als voorlopige bewindvoerders. Dat betekent dat Zenner en Delvaux het bestuur van het bedrijf tijdelijk overnemen. Voormalig MR-staatssecretaris Zenner is onder meer bekend als de curator van het ter ziele gegane staalbedrijf Forges De Clabecq. Volgens de socialistische bediendevakbond BBTK heeft voorlopige bewindvoerder Zenner de bonden uitgenodigd voor een buitengewone ondernemingdraad om 16 uur. Die ondernemingsraad zou plaatsvinden in het Waals-Brabantse Eigenbrakel.

De teneur van het advies van de procureur des konings was maandag overigens scherp. Volgens de procureur misbruikt Brink’s de wetgeving door het faillissement aan te vragen. De aanvraag is volgens het openbaar ministerie bijgevolg niet ontvankelijk en ongegrond. De procureur is van oordeel dat Brink’s Belgium de meest rendabele activiteit, transport van diamant, van de hand deed via een interne groepstransactie, maar die niet compenseerde in de boekhouding. Bij de aanvraag van het faillissement vrijdag was er sprake van 14 miljoen euro schuld. Ook zouden sommige schuldeisers nog steeds factureren of hun geld terugvorderen. De voorwaarden voor een faillissement zijn daarom momenteel niet aanwezig, luidde het.

Volgens de vakbonden, die “opgelucht” reageren op het oordeel van de procureur, moet worden onderzocht of er sprake is van een frauduleuze aanvraag. Dat onderzoek zou enkele dagen in beslag kunnen nemen.

Bij Brink’s wordt sinds 27 oktober gestaakt. Het grote twistpunt in het conflict tussen directie en bonden is het statuut voor de vervoerders. Het bedrijf wil in de toekomst – net als grote concurrent G4S – met werknemers die onder het arbeidersstatuut vallen werken, en niet langer met bedienden. Door het faillissement aan te vragen wil de directie een doorstart nemen via een dochteronderneming. Bij Brink’s staan 420 banen op de tocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content