Potash op zoek naar alternatieven voor vijandig bod BHP

23/08/10 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

Bron: Trends

De Canadese meststoffenproducent Potash heeft het vijandig overnamebod van het Australische mijnbouwbedrijf BHP Billiton maandag nogmaals verworpen, en gaat nu op zoek naar "alternatieve transacties" met andere partijen.

Potash op zoek naar alternatieven voor vijandig bod BHP

© belga

"De raad van bestuur van Potash Corp is unaniem dat het bod van BHP Billiton de groep sterk onderwaardeert, haar leidende positie in een strategische sector niet reflecteert en haar groeiperspectieven niet weerspiegelt", verklaart Potash-topman Bill Doyle maandag in een persbericht.

Doyle voegde eraan toe dat een mogelijke overname door BHP niet in het belang is van de groep, de aandeelhouders en andere betrokkenen. Doyle vraagt de aandeelhouders om niet in te gaan op het bod.

Door het overnamebod te verwerpen, geeft het Canadese bedrijf te kennen dat het "een hoger bod of andere alternatieven" verwacht. Volgens topman Doyle kwamen er na het bod van BHP andere partijen op de proppen en nam Potash bovendien zelf contact op met bedrijven die interesse hebben getoond in alternatieve transacties. Volgens het persagentschap Bloomberg zouden het Cinese Sinochem en het Braziliaanse Vale mogelijke overnamekandidaten zijn.

BHP Billiton lanceerde vorige week een vijandig overnamebod van 130 dollar per aandeel, wat overeenstemt met 40 miljard dollar (31 miljard euro). Potash voelde zich zowaar beledigd door het bod en verwees daarbij zelfs naar de expansieve groei van de wereldbevolking, waardoor de vraag naar efficiënte landbouwmethoden - en dus ook naar meststoffen - evenredig zou toenemen. Het bod, dat het bedrijf onderwaardeert wordt als te laag beschouwd, luidde het vorige week al.

Lees meer over:

Onze partners