Roeland Byl

PostNl wijst finaal bod van bpost af: ‘De gevolgen van branie en hypocrisie’

Roeland Byl redacteur bij Trends

Impliciet geeft de Nederlandse bedrijfsleiding toe dat de huidige afspraken niet marktconform zijn en dat PostNL geniet van een gunstregime. Dat zegt Trends-redacteur Roeland Byl.

Wie goed keek, had de bui al zien hangen. Er mag dan van de aandeelhouders enige druk geweest zijn, uitlatingen van de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) lieten maandag al vermoeden dat PostNL ook het jongste bod van bpost zou afschieten. Met rugdekking vanuit het Binnenhof.

Woensdag volgde het bericht dat de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL een fusie met bpost niet zien zitten. Unaniem, aldus de persmededeling. Een detail om over na te denken: in de raad van commissarissen heeft een op de drie leden rechtstreekse banden met de PvdA. Toevallig de regeringspartij die zich in de Tweede Kamer liet opmerken als fervente tegenstander van een mogelijke overname.

Het zou kunnen dat Nederlandse branie aan de basis ligt van het besluit om niet te geloven in het economische succes van een Benelux-combinatie. Daar is op zich weinig op aan te merken, zolang die visie ook de wensen van de aandeelhouders van de Koninklijke PostNL respecteert. Afgezien van die wensen vertoont de argumentatie echter sporen van hypocrisie.

De argumentatie om het bod van bpost af te wijzen, vertoont sporen van hypocrisie

Zo bestaat volgens de directie en commissarissen van PostNL de kans dat een overname door bpost ertoe zou leiden dat de minister van Economische Zaken het regelgevende kader aanpast. Lees: de regels voor de universele dienstverlening (UPD) en de afspraken over het maximale rendement in dat markstsegment zouden strenger worden.

Een vreemde redenering. In een geliberaliseerde postmarkt zouden de afspraken over de UPD marktconform moeten zijn. Er zou dan ook weinig reden mogen zijn om de spelregels aan te passen als de eigendomsstructuur van PostNL wijzigt. Impliciet geeft de Nederlandse bedrijfsleiding toe dat de huidige afspraken niet marktconform zijn en dat PostNL geniet van een gunstregime.

Het is dan ook bevreemdend om in het persbericht opnieuw de vrees voor inmenging van de Belgische Staat als argument terug te vinden. Voor de aandeelhouders van PostNL mag het in elk geval duidelijk zijn dat de Nederlandse overheid bereid is de spelregels aan te passen als dat haar goed uitkomt. Zelfs als dat niet in het belang van de aandeelhouders zou zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content