Piloten Brussels Airlines gaan staken

© belga

De vakbonden bij Brussels Airlines roepen de piloten op om maandag en woensdag het werk neer te leggen.

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines roepen de piloten op om maandag 14 en woensdag 16 mei het werk neer te leggen.

Een vergadering met de directie woensdagnamiddag leverde geen vooruitgang op in het conflict rond lonen, pensioen en de balans tussen werk en privé, melden de bonden.

‘We hadden de directie eerder deze week opgeroepen om met een concreet voorstel te komen, maar dat kwam er tijdens de vergadering niet’, zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK. ‘We kunnen niet blijven wachten.’

‘Enorm teleurgesteld’, reageerde ook Filip Lemberechts van de liberale vakbond ACLVB na afloop van de vergadering. “De directie verdaagt de inhoudelijke gesprekken naar maandag (wanneer er een nieuwe verzoeningsprocedure wordt opgestart, red.). Dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Voorstel directie verworpen

De bonden dienden een stakingsaanzegging in, nadat de piloten een voorstel van de directie met grote meerderheid hadden verworpen. Aanvankelijk werd een mogelijke stakingsactie gepland vanaf vrijdag 11 mei, maar er werd uiteindelijk voor gekozen om de passagiers tijdens het weekend rond Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart niet te storen, aldus Buekenhout.

De directie stelde onder meer voor de piloten in 2019 3 procent extra te geven in de vorm van een zogenoemd cafetariaplan. In 2020 zou mogelijk eenzelfde verhoging volgen. Er lagen ook zes extra verlofdagen op tafel voor 60-plussers en een dossier om de jobs van piloten en ander vliegend personeel te erkennen als zwaar beroep. Ook over de arbeidsroosters zou nog worden gesproken.

Nieuwe kans

Om de onderhandelingen een nieuwe kans te geven, heeft de directie van Brussels Airlines woensdag een nieuw voorstel gedaan aan haar piloten. Dat was in tegenstelling tot het eerste voorstel meer gefocust op het verlagen van de werkdruk, dan op een loonsverhoging. ‘Na de laatste gesprekken tussen de directie, vakbondsvertegenwoordigers en piloten, kwamen alle betrokken partijen tot de conclusie dat de laatste weken en maanden de focus in de onderhandelingen te veel lag op loonsverhoging in plaats van op de verbetering van het evenwicht tussen werk en privéleven, wat de voornaamste zorg van de pilotengemeenschap lijkt te zijn’, klinkt het.

Concreet wil Brussels Airlines de al bestaande werkgroep die zich bezighoudt met werklast, versterken. Die moet dan met concrete voorstellen komen, terwijl in afwachting van een overeenkomst ‘tussentijdse compenserende maatregelen’ worden ingevoerd.

De vakbonden vonden de vergadering met de directie woensdag echter teleurstellend. Hoewel er maandag een verzoeningsprocedure gepland is, riepen ze de piloten op om komende maandag en woensdag het werk neer te leggen. ‘We betreuren ten zeerste de afwijzing van ons nieuwe aanbod, dat focust op de belangrijkste zorg van onze piloten – een beter evenwicht tussen werk- en privéleven’, reageert CEO Christina Foerster. ‘We maken ons ook zorgen over het proces, aangezien onze sociale partners een staking hebben aangekondigd nog voordat de nieuwe bemiddelingsprocedure van start is gegaan.’

Volgens de topvrouw zijn de eisen van de sociale partners ‘onverantwoord voor de toekomst’. ‘De vakbondsdelegatie blijft dezelfde twaalf punten voorstellen, wat neerkomt op een totale kostprijsverhoging van 25 procent voor de onderneming’, aldus Foerster. ‘Het spreekt voor zich dat we open blijven staan voor een transparante en constructieve dialoog’, benadrukt ze wel.

Oproep aan Lufthansa

De onzekerheid over de integratie van Brussels Airlines in Eurowings speelt zeker ook een rol in het conflict.

‘Dit is ook een duidelijke oproep aan moedermaatschappij Lufthansa: kom met een duidelijk plan voor Brussels Airlines’, verduidelijkt de vakbondsman. Het zal nog maar de tweede staking zijn in de zestienjarige geschiedenis van Brussels Airlines.

In 2013 staakten de piloten al eens een dag. Bij Brussels Airlines werkt een 500-tal piloten. De staking woensdag valt samen met de ruimere vakbondsbetoging tegen het pensioenbeleid van de regering-Michel in Brussel.

‘Oplossing vinden voor 63.000 passagiers’

Door de aangekondigde staking van maandag en woensdag ziet de directie van Brussels Airlines zich verplicht een oplossing te vinden voor 63.000 passagiers die maandag gebruik willen maken van een van de 557 geplande vluchten.

Brussels Airlines laat op zijn website in ieder geval al weten dat mensen met een ticket voor 14 of 16 mei hun reis kosteloos kunnen omboeken of hun geld kunnen terugkrijgen. Wie via een reisagentschap zijn ticket boekte, moet contact opnemen met dat agentschap. De luchtvaartmaatschappij werkt intussen aan een aangepast vluchtschema.

Woordvoerster Kim Daenen noemt de aangekondigde staking van de piloten ‘ betreurenswaardig’, maar hoopt dat er tijdens een nieuwe verzoeningsprocedure alsnog een uitweg kan worden gevonden uit het sociaal conflict dat draait rond lonen, pensioen en de balans tussen werk en privé. ‘We moéten eruit geraken’, luidt het.

Partner Content