Philips wil 500 miljoen euro besparen

18/07/11 om 08:35 - Bijgewerkt om 08:35

Bron: Trends

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 1,3 miljard euro.

Philips wil 500 miljoen euro besparen

© belga

Philips wil zijn kosten met 500 miljoen euro terugdringen. Dat maakte het Nederlandse elektronicaconcern maandag bekend, zonder concrete details te noemen.

De bezuinigingen moeten helpen de winstgevendheid van Philips te verbeteren, stelde topman Frans van Houten. Naast de bezuinigingen kondigde hij aan dat Philips jaarlijks 200 miljoen euro wil investeren in innovatie en het aanboren van nieuwe markten.

Jobverlies
Philips snijdt vooral "in overhead en bureaucratie", stelde een woordvoerder van het bedrijf. Het verlies van banen valt daarbij niet uit te sluiten. "Maar het is nog te vroeg om daar uitspraken over te
doen."

Volgens Van Houten leggen de besparingen de basis voor winstgevende groei. "We pakken de operationele uitdagingen aan, terwijl we investeren in groei en een nieuwe cultuur van ondernemerschap en verantwoording installeren", stelde hij in een verklaring.

Volgens de Nederlandse vakbonden is voor het personeel van Philips een onzekere tijd aangebroken. Het concern geeft aan 500 miljoen euro aan kosten te willen verminderen, maar dat kan niet zonder te snijden in de omvang van het personeel, zegt Ron van Baden van FNV Bondgenoten.

Na een winstwaarschuwing van Philips kon je een sanering zien aankomen, maar het is na de presentatie van de kwartaalcijfers nog niet duidelijk waar de klappen gaan vallen. De besparingen zijn wereldwijd en zullen vooral de niet-productieve diensten treffen, aldus Van Baden.

De Belgische vakbonden ABVV en ACV reageren voorzichtig op de besparing van 500 miljoen euro die het Nederlandse elektronicaconcern Philips maandag aankondigde. ABVV-secretaris Patrick Vanderlooven zei maandag verrast te zijn door de omvang van het besparingsplan, maar hoopt dat er enkel sprake zal zijn van indirect banenverlies.

(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners