Philips verzelfstandigt lichtdivisie

© EPA

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips plaatst Healthcare en Consumer Lifestyle onder één dak. De lichtdivisie van het electronicabedrijf zal een aparte zelfstandige weg inslaan.

Dat meldde het Nederlandse elektronicaconcern tijdens een bijeenkomst in Londen.

De onderdelen die worden samengevoegd hadden vorig jaar een omzet van 15 miljard euro, de inkomsten bij de lichtdivisie bedroegen 7 miljard euro. Daarmee hebben ze volgens Philips voldoende schaalgrootte om te profiteren van het erfgoed van meer dan 120 jaar innovatie.

Philips zet de lichtdivisie apart en overweegt meerdere opties voor “alternatieve eigendomsstructuren met directe toegang tot de kapitaalmarkten.”

Healthcare en Consumer Lifestyle zullen samen door het leven gaan als HealthTech.Volgens de Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten wordt Philips na de afsplitsing van de lichtdivisie omgedoopt tot Philips HealthTech.

Verwachte cijfers

De ingrepen brengen volgens Philips extra kostenbesparingen voort, 100 miljoen euro in 2015 en nog eens 200 miljoen euro in 2016. De herstructurering brengt echter ook een eenmalige kostenpost van 50 miljoen euro met zich mee.

Het lopende besparingsprogramma, minder zware negatieve wisselkoerseffecten dan in de eerste helft van dit jaar en enige verbetering van de lichtmarkten in Europa en de VS hebben naar verwachting een positief effect op de resultaten in de tweede jaarhelft. Daar staan echter aanvullende kosten voor een fabriek in de VS, voorzieningen voor juridische zaken en zwakte in verscheidene markten tegenover.

Philips verwacht dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft wat lager uit zal vallen dan een jaar eerder.

België en Nederland

De veranderingen bij Philips zullen ook hun invloed hebben op België. Het concern heeft verscheidene vestigingen in ons land met de belangrijkste fabriek in Turnhout waar 1100 mensen werken.

Volgens LBC-NVK-secretaris Peggy Schuermans is het nog te vroeg om de gevolgen voor Turnhout in te schatten.

De Nederlandse medewerkers bij Philips voelen zich verraden door het electronicaconcern.”Sinds de oprichting van Philips in 1891 staat Philips gelijk aan licht en maakt het onderdeel uit van het DNA van het concern. Lighting is wereldwijd nog steeds de grootste divisie van Philips. Dat Philips nu de navelstreng met licht doorknipt zal, ongeacht de beweegredenen, met name bij werknemers van Philips Lighting voelen als verraad”, zegt bestuurder Ron van Baden van de Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten.

“Op ons rust de plicht om samen met de werknemers te knokken hun perspectief op gewoon goed werk, zowel binnen als buiten Philips veilig te stellen. Als topman Frans van Houten er niet in slaagt om dat perspectief te bieden dan is hij gewoon niet de juiste persoon op de juiste plek”, vervolgt de vakbondsbestuurder. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content