Philips Turnhout kijkt bang uit naar 28 januari

24/01/14 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Bron: Trends

Led wint in snel tempo terrein op de ontladingslampen die Philips in Turnhout produceert. Op 28 januari publiceren de Nederlanders hun jaarresultaten. In de Kempen stijgt de spanning. Komen er nog meer ontslagen?

Philips Turnhout kijkt bang uit naar 28 januari

© belga

In de fabriek van Philips in Turnhout werken nog 1260 arbeiders en bedienden. Zij ontwikkelen en produceren hogedrukgasontladingslampen voor winkel- en straatverlichting en voor digitale projectoren. Tot voor twee jaar waren leds te zwak om die productie te bedreigen. Maar dat tijdperk is voorbij.

Alleen nog de meest veeleisende toepassingen, zoals de verlichting van sportvelden, snelwegen of complexe kruispunten, zijn nog veilig voor led.

"Alle toepassingen die minder dan 20.000 lumen lichtstroom nodig hebben, kunnen nu economisch naar de modernste leds omschakelen", meent Christophe Richon van het adviesbureau Lux Fit, een Frans expert in buitenverlichting.

Led-verlichting is duurzamer en zuiniger. Haar voornaamste nadeel is de hoge aanschafprijs. Maar ook daar komt verandering in. Volgens Paul Verhagen, financieel directeur van Philips Lighting, zijn de kosten van sommige goedlopende led-producten in 1,5 jaar met de helft verminderd. De marge op led is bij Philips nu bijna even hoog als de marge op conventionele verlichting. Die laatste wordt er alleen nog gezien als een kaskoe. Ze moet met zo weinig mogelijk kosten, zo veel mogelijk worden gemolken.

Fabrikanten van armaturen kiezen eieren voor hun geld. Vrijwel niemand investeert nog in iets anders dan led, klinkt het bij armaturenfabrikanten als Schréder, Trilux of Wever & Ducré.

Natuurlijk kan de fabriek in Turnhout nog rekenen op de enorme vervangingsmarkt. Groothandelaar Cebeo ziet zelfs nog altijd groei in ontladingslampen zoals Turnhout die maakt. Ook de prijzen zijn stabiel tot licht stijgend, laat Cebeo weten. Ook Eandis, de beheerder van 800.000 Vlaamse lichtpunten, is nog zeer voorzichtig met led.

Er zijn dus tegenstrijdige signalen. Dat maakt de bekendmaking van de resultaten van Philips op 28 januari extra spannend. In Turnhout houden de vakbonden de adem in.

Lees het volledige dossier deze week in Trends.

Lees meer over:

Onze partners