Philips schrapt 4500 banen: 'Gevolgen België nog onduidelijk'

17/10/11 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

Bron: Trends

Het Nederlandse elektronicaconcern voert momenteel een extra besparingsprogramma van 800 miljoen uit.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips gaat 4500 banen schrappen, waarvan 1400 in Nederland, als onderdeel van een besparingsplan van 800 miljoen euro. Het is nog onduidelijk wat in België de gevolgen zullen zijn van het herstructuringsplan. Dat zegt Anneleen Van Troos, woordvoerster van Philips België. "Er wordt vooral bespaard op overheadskosten - er gaan dus vooral banen verdwijnen in de managementstructuren en in de ondersteunende diensten. Die zijn vooral in Nederland aanwezig. De grootste klappen zullen dus daar vallen."

Nettowinst maakt duikPhilips boekte een nettowinst van 76 miljoen euro over een omzet van 5,39 miljard in zijn derde kwartaal. De nettowinst is daarmee 85 procent lager dan een jaar geleden.

De groep voert momenteel een extra besparingsprogramma van 800 miljoen uit. Voor 60 procent gebeurt dit door het schrappen van 4500 banen, waarvan 1400 in Nederland.

Philips heeft in België de professionele lampenfabriek in Turnhout, met ongeveer 1700 werknemers.

Het derde kwartaal van Philips geeft een divers beeld. De omzet in de divisie Gezondheidszorg (Healthcare) was vlak met 2,08 miljard euro, maar de bedrijfswinstmarge hield relatief goed stand op 10 procent.

Consumer lifestyle - huishoudapparaten en wellnessproducten zonder televisie - kende een lichte omzetdaling tot 1,38 miljard euro, maar de bedrijfswinstmarge kelderde van 11,3 naar 6,4 procent. De groei liep in de twee cijfers in China, India en Latijns-Amerika, maar viel tegen in de rijpere economieën. De vergelijkbare omzet steeg 1 procent.

De omzet in licht steeg 8 procent op vergelijkbare basis tot 1,89 miljard euro. De lampen en professionele armaturen gingen met twee cijfers vooruit, maar led-componentenfabrikant Lumileds en de consumentenarmaturen gingen achteruit. Verkopen van led-technologie stegen 32 procent en maken nu 16 procent uit van de Philips-omzet. De bedrijfswinstmarge in de lichtdivisie daalde van 8,9 naar 4,6. Dat is ver onder de doelstellingen van CEO Frans Van Houten.

TV nog niet verkocht
De groep blijkt het moeilijk te hebben om van zijn tv-activiteiten af te komen. Volgens Van Houten zijn de onderhandelingen met overnemer TPV uit Hongkong "intens en constructief". Maar hij geeft toe dat ze langer duren dan verwacht. Hij verwacht "binnenkort" een definitief akkoord. Tegelijk geeft Philips in zijn resultatenmededeling aan dat er "alternatieven" worden onderzocht. De verkoop aan TPV was aangekondigd in april. De tv-activiteiten verdubbelden ruim hun verlies voor belastingen, financiële kosten en afschrijvingen tot 69 miljoen euro. (Belga/BL/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners