Philip Morris schrapt 1.230 banen in Bergen op Zoom

© belga

Philip Morris wil de sigarettenfabriek in het Nederlandse Bergen op Zoom uiterlijk op 1 oktober van dit jaar sluiten. Daardoor komen 1230 van de 1371 banen op de tocht te staan.

Bergen op Zoom ligt net over de Nederlandse grens, nabij Essen in de provincie Antwerpen.

Philip Morris is wel van plan om twee afdelingen in Bergen op Zoom open te houden. Die gaan volumetabak produceren en ingrediënten voor sigarettenfabrieken van het concern wereldwijd.

Philip Morris zegt het besluit tot sluiting te moeten nemen als gevolg van onder meer de ‘ernstige daling’ van de sigarettenmarkt in de EU en de negatieve invloed van ‘al te rigoureus fiscaal en regelgevend beleid’. Die regelgeving heeft volgens het bedrijf een vruchtbare bodem gecreëerd voor criminele organisaties die zich met illegale sigarettenhandel bezighouden.

De inkomsten van het bedrijf staan onder druk doordat consumenten overstappen op goedkopere producten zoals roltabak.

Het concern is nog in overleg met de ondernemingsraad over de uitvoering van de plannen. “Ook overleg met de Europese ondernemingsraad is vereist”, aldus Philip Morris. Daarnaast moet het besluit nog worden goedgekeurd door de raad van commissarissen van de onderneming.

“Wij richten ons nu en de komende tijd op het ondersteunen van onze mensen in deze moeilijke fase. We starten onmiddellijk de dialoog met onze werknemers en hun vertegenwoordigers over een sociaal plan voor degenen die mogelijk door dit besluit geraakt worden”, zegt manager Petr Karla, manager van de fabriek in Bergen op Zoom.

Volgens Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, verdwijnen in de hele regio door de sluiting ongeveer tweeduizend banen. De indirecte werkgelegenheid verdwijnt bij schoonmaakbedrijven, cateraars en transportbedrijven, verklaarde Castelein tegenover het Nederlandse persbureau Novum.(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content