Peugeot schrapt 8.000 banen in Frankrijk

© belga

Bij de Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën staan 8.000 banen in Frankrijk op de tocht.

Met de ontslagronde maakt PSA Peugeot Citroën donderdag het stopzetten van de productie van auto’s in zijn fabriek in Aulnay – vlak bij Parijs – bekend. Dat zou gebeuren in 2014. De fabriek in Aulnay telt 3.000 werknemers.

De overige 5.000 banen sneuvelen elders in Frankrijk: 1.400 van de 5.600 banen in de fabriek in Rennes, en 3.600 banen binnen de sales- en administratieve afdelingen. In de fabriek in Rennes rollen de Peugeot 508 en Citroën C5 en C6 van de band.

PSA Peugeot Citroën anticipeert met de saneringsronde op een terugval van de Europese automarkt. Verwacht wordt dat er in 2012 8 procent minder wagens worden verkocht. In tegenstelling met de Duitse concurrent Volkswagen is PSA bovendien sterk afhankelijk van de Zuid-Europese markt, waar de schuldencrisis lelijk huis houdt.

De grootste Franse autobouwer houdt voor het eerste halfjaar 2012 rekening met een courant bedrijfsverlies van 700 miljoen euro. Met de aangekondigde saneringronde wil PSA de operationele kasstroom tegen eind 2014 in evenwicht brengen.

De Franse premier Jean-Marc Ayrault spreekt in een reactie van een ‘schok’. De Franse regering zou eind juli een steunplan voor de autosector tegen het licht houden.

Dreigender taal kwam er donderdag van de minister van Industrie Arnaud Montebourg, die duidelijk liet verstaan dat de Franse regering het herstructureringsplan van Peugeot-Citroën niet aanvaardt. Wat Montebourg precies tegen PSA wil ondernemen blijft onduidelijk. Mogelijk vraagt de regering de autobouwer om banen te schrappen in vestigingen buiten Frankrijk. PSA biedt in Frankrijk werk aan 100.000 mensen. (BO/Reuters)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content