Perrigo gaat claim indienen tegen Coucke en co

© Belga

Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo, de overnemer van Omega Pharma, gaat definitief een claim indienen tegen de verkopers. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten van het farmabedrijf, dat nog eens meer dan een mliljard dollar minwaarden boekt op Omega Pharma.

In een toelichting bij de kwartaalcijfers luidt het dat de raad van bestuur toestemming heeft gegeven aan het bedrijf om een claim in te dienen tegen de verkopers van Omega Pharma. “Perrigo is dat van plan te doen voor het einde van het jaar”, luidt het.

Dat er een claim zat aan te komen tegen de verkopers van Omega Pharma – met name oprichter Marc Coucke en investeringsbedrijf Waterland – was de verwachting, maar nu zegt Perrigo het ook zwart op wit.

Geen verrassing

De Amerikanen lieten Waterland en Coucke eind juni al weten dat ze mogelijk een klacht gaan indienen. Perrigo voelt zich misleid omdat het al honderden miljoenen euro’s diende af te boeken op de waarde van Omega Pharma. Perrigo is dat nu dus ook definitief van plan, zo blijkt uit de kwartaalresultaten. Meer wil de farmareus er voorlopig niet over kwijt.

Bij Waterland is men niet verrast door het nieuws. “Het was al voor 99,9 procent zeker dat die claim er zat aan te komen”, aldus een woordvoerder. Voor alle duidelijkheid: de klacht is nog niet in de bus gevallen. Het investeringsfonds is gerust in een goede afloop.

Veel plezier beleefde Perrigo nog niet aan de overname van de producent van voorschriftvrije geneesmiddelen uit Nazareth, bijna dag op dag twee jaar geleden. In februari werd al eens 185 miljoen dollar afgeschreven op Branded Consumer Healthcare (BCH), waar de Omega-merken onder vallen. In mei diende bijkomend nog eens 467 miljoen dollar minwaarden geboekt en werd gewaarschuwd voor extra afschrijvingen.

Die waarschuwing komt nu uit. Uit de kwartaalresultaten blijkt dat Perrigo bijkomend 804 miljoen dollar op de goodwill moet afboeken die werd betaald voor Omega Pharma, en nog eens 866 miljoen dollar op de merkenwaarde. Voor dat laatste wordt onder meer verwezen naar groot volumeverlies in België. Alles samen dus 2,322 miljard dollar of 2,1 miljard euro. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content