Paul Buysse ontgoocheld over raden van bestuur in familiebedrijven

Familiale ondernemingen liggen vooral wakker over de fiscale druk en minder over de opvolgingsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van FBNet Belgium, de vereniging voor familiale ondernemingen. De top drie van kopzorgen wordt afgesloten door ‘administratieve lasten’.

“Een paradox”, zegt Jozef Lievens daarover. Hij is advocaat en gedelegeerd bestuurder van FBNet Belgium. “De opvolging zit geklemd tussen andere zorgen. Onze familiebedrijven zijn zeer bezorgd over wat in de regering gebeurt. Ze willen niet dat er geraakt wordt aan de notionele interest. Dat is een troef voor België. En dan is er dat andere grote zwarte gat, de vermogensbelasting.”

De enquête werd voorgesteld in de marge van een ander, ruimer, onderzoek over familiebedrijven. Dat onderzoek is van Johan Lambrecht, docent aan HU Brussel en directeur van het Studiecentrum voor Ondernemerschap. De resultaten zijn het gevolg van een bevraging bij honderden ondernemingen.

Een familiebedrijf is een onderneming met minstens een kwart van de stemrechten in handen van de familie. Bovendien vervullen familieleden een actieve rol in de raad van bestuur of het management. 77 procent van de ondernemingen in België zijn in familiale handen. Dat betekent 123.000 ondernemingen.

In Duitsland is dat getal 79 procent. “Wij zijn zeer goed vergelijkbaar”, oordeelt Lambrecht. “Men prijst Duitsland voor de Mittelstand.” Die ondernemingen geven werk aan 1,71 miljoen werknemers of 45 procent van het totaal. Een familiebedrijf is met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar ouder dan een niet door families gecontroleerde onderneming (17 jaar).

Minder goed is het gesteld met de raad van bestuur. Slechts 22 procent van de familiebedrijven heeft een actieve raad van bestuur. “Ik ben positief verbaasd over de kracht van een familiebedrijf”, vindt Paul Buysse, de voorzitter van FBNet Belgium. “Maar ik ben ontgoocheld over de cijfers over de raad van bestuur.” Baron Buysse vindt het jammer dat nog geen vierde van de familiale ondernemingen een goede raad van bestuur heeft met een degelijk onderbouwde werking. ” Een goede raad heeft een heilzame invloed op de continuïteit van een onderneming. Het is een absolute noodzaak bij een goede voorbereiding tegen de economische tsunami’s die nu op ons afkomen.”

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content