“Option is geen Europese producent”

© belga

Huawei noemt Option “geen Europese producent”. De EU had deze klacht nooit mogen accepteren. Dat is in een notedop de basis van de verdediging van de Chinese telecomfabrikant tegen de anti-dumpingklacht van Option.

Vice-president Western Europe Tim Watkins en pr-manager Yingying Li van Huawei gaven dinsdag samen met hun advocaat Edwin Vermulst een reeks interviews om hun juridische positie te verduidelijken.

Volgens Vermulst moet een bedrijf minstens 45 procent Europese waarde toevoegen voor het zich een Europese producent kan noemen en beroep kan doen op de Anti-Dumping Overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie. Volgens hem komt Option slechts aan “5 tot 10 procent”.

Vermulst en het team van Huawei hadden gedemonteerde Option-producten bij om hun stelling te onderstrepen.

In drie van de vier producten staken chipsets van Qualcomm en in het vierde een chipset van Options Britse partner Icera. Die chipsets maken 60 tot 70 procent van de productwaarde uit, volgens Huawei.

Elk van die chips was ook in Azië gefabriceerd. Als Option ook de assemblage in China laat doen, zoals het zelf zegt, moet ook de firmware in China in de chips worden geladen. Anders kan het product voor verscheping niet worden getest, argumenteert Vermulst.

Het komt er volgens Huawei op neer dat Option enkel de aanpassing doet van de software op de standaard draadloze modem voor zijn klanten-operatoren. “Een proces dat zeer goedkoop is en niet meer dan 5 procent van de kostprijs omvat, inclusief de intellectuele rechten”, aldus Vermulst.

Bij Option noemt woordvoerder Jan Poté de cijfers van Huawei “belachelijk”. “Wij gaan hier niet in detail op in. Dit is te technisch. Maar wij hebben alle redenen om te geloven dat wij absoluut een Europese fabrikant zijn. Het grootste deel van onze kosten is Europees gebonden. Had het onderzoeksteam van de Europese Commissie gevonden dat wij geen Europese producent waren, waren ze al gestopt. Huawei antwoordt ook niet op de kern van de zaak: dumping. Waarom dumpen zij hun producten?”, zegt Poté.
Volgens Tim Watkins is er geen sprake van dumpingprijzen. “Wij halen hier redelijke winstmarges op. Als onze prijzen laag zijn, dan is dat omwille van onze volumes”.

Om te bewijzen dat Huawei niet op prijs rekent om markten te veroveren, had Watkins enkele recente innovatieve Huawei-producten mee, waaronder een smartphone die tegelijk als router fungeert en draadloze internettoegang geeft aan acht andere apparaten.

Volgens hem zullen anti-dumpingmaatregelen tegen Huawei draadloos internet alleen maar duurder maken en schade berokkennen aan de Digitale Agenda van eurocommissaris Neelie Kroes.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content