Opnieuw financieel lijk uit de kast bij Dexia

15/10/15 om 08:54 - Bijgewerkt om 08:54

Bron: Trends

Een uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden, de tegenhanger van het Belgische Hof van Cassatie, zadelt Dexia in de al lang aanslepende aandelenleasezaak op met een nieuw verlies dat in de tientallen miljoenen euro's kan lopen.

Opnieuw financieel lijk uit de kast bij Dexia

© Belga Image

De aandelenleasezaak achtervolgt Dexia al jaren, nadat het in 2000 de contracten (geld lenen om te beleggen, nvdr) overnam van Bank Labouchere. Toen de beurzen kort daarna kelderden, verloren tal van Nederlanders hun geld. Zo'n 15.000 gedupeerden weigeren zich neer te leggen bij een regeling: ze eisen hun geld terug maar Dexia verklaarde hun claim verjaard.

Voordeel andere gedupeerden

Een arrest van de Hoge Raad stuit nu in één geval die verjaring. Dat schrijft De Tijd. Maar ook andere gedupeerden kunnen daar hun voordeel mee doen. Volgens Simon Zuurbier, de woordvoerder van de belangenvereniging Leaseproces, komen nu "enkele duizenden" beleggers alsnog in aanmerking voor een vergoeding. De gemiddelde schade per belegger bedraagt zo'n 10.000 euro.

In mei velde de Raad bovendien een ander arrest waardoor Dexia meer rente moet betalen op schadevergoedingen. En begin 2016 volgt een arrest over de aansprakelijkheid van de restbank voor de tussenpersonen die leasecontracten verkochten. De Nederlandse factuur, nu al vele tientallen miljoenen groot, kan dus nog oplopen.

De krant herinnert eraan dat de Belgische staat voor tientallen miljarden borg staat voor de restbank. (Belga/NS)

Onze partners