'Oostendse Haven heeft een topjaar'

23/10/14 om 15:52 - Bijgewerkt om 15:52

Bron: Trends

Tijdens een stand van zaken over de haven van Oostende zei Johan Vande Lanotte dat de haven een topjaar heeft. De haven stelt nu 950 mensen te werk. Dat is vijftien procent meer dan in 2008.

'Oostendse Haven heeft een topjaar'

© Belga

Ondanks de lage trafiek in de Haven van Oostende, groeien de activiteiten samen met de tewerkstelling. De haven biedt nu werk aan 950 mensen, wat ruim vijftien procent meer is dan in 2008, een topjaar qua trafiek. Dat werd gezegd in Oostende tijdens een stand van zaken over de haven door bevoegd schepen Johan Vande Lanotte (sp.a).

De Haven van Oostende en Vande Lanotte boden antwoord waarom de haven op de dag van vandaag geen enkele lijn voor rollende goederen (RoRo) bezit. "Dat heeft vooral te maken met de moordende concurrentie met de lijnen vanuit Calais en Duinkerke", klinkt het.

De havenpartners benadrukken dat er doorheen de jaren, en zeker na het faillissement van ferrybedrijf Trans Europa Ferries, hard is gewerkt om nieuwe lijnen aan te trekken. Zonder succes voorlopig, "en dus mogen we niet wachten om alle andere mogelijkheden de kans te geven", zegt schepen Vande Lanotte.

Ondanks het gebrek aan trafiek doet de haven het goed. "Vaak leeft de misvatting dat een 'volle haven', een hogere tewerkstelling met zich meebrengt dan een, wat men noemt 'lege' haven. Niets is minder waar", verduidelijkt Vande Lanotte.

"Dit betekent eigenlijk dat de RoRo-business zeer ruimte-intensief is en veel minder arbeidsintensief." Dat bewijzen de cijfers ook, want in topjaar 2008 waren er 823 mensen tewerkgesteld, nu zijn er dat ruim 950, en de verdere uitbouw van de offshoresector moet dat getal nog opdrijven. (Belga/NS)

Onze partners