Ook Saab haakt af voor opvolger F16

Saab JAS 39 Gripen E © reuters

Het nieuwe Zweedse gevechtsvliegtuig van de groep Saab, de JAS 39 Gripen E, is niet langer in de running om de Belgische F-16’s te vervangen.

De bevoegde Zweedse autoriteit kondigde maandag aan dat er geen antwoord komt op de aanbesteding (Request for Government Proposal, RfGP) van de Belgische overheid. Een vraag in de RfGP vereist immers een mandaat en buitenlands beleid dat momenteel niet bestaat in Zweden, klinkt het.

Het Zweedse staatsagentschap Swedish Defence Material Administration (FMV) is verantwoordelijk voor het antwoord van Zweden op de aanbesteding. In een persbericht stelt dat agentschap dat de Gripen een ‘erg geavanceerd en kostenefficiënt gevechtsvliegtuigsysteem’ is dat ‘volledig tegemoetkomt aan de operationele vereisten’ in de Belgische aanbesteding. “In hun Request for Government Proposal, vraagt België ook uitgebreide operationele steun van de leverende natie”, klinkt het nog. “Dit zou een Zweeds buitenlands beleid en politiek mandaat vereisen, dat vandaag niet bestaat. Daarom kiezen Zweden en de FMV ervoor om geen antwoord te formuleren op de Belgische vraag.”

‘Constructieve samenwerking’

In een reactie stelt de Belgische Defensie akte te nemen van de beslissing. In een persbericht dankt Defensie FMV voor ‘de open en constructieve samenwerking’. Defensie bevestigt nog dat de huidige planning niet verandert: tegen midden 2018 moet een gemotiveerde aanbeveling worden overgemaakt aan de Belgische regering. Saab zegt op zijn beurt de beslissing van Zweden te respecteren.

De groep zegt ook ervan overtuigd te zijn dat de Gripen E ‘het beste gevechtsvliegtuig’ is voor ons land. “In de eerste plaats vervullen en overtreffen de operationele capaciteiten van Gripen E de Belgische vereisten”, aldus Per Alriksson, Gripen-campagnedirecteur voor ons land. Hij wijst ook op een “ongeëvenaarde aankoopprijs, levenscycluskost en mogelijkheid tot industriële samenwerking”.

Saab beklemtoont nog dat België een belangrijk land blijft met veel interessante mogelijkheden. “Ook na deze beslissing zullen we blijven samenwerken met de plaatselijke industrie”, klinkt het.

De Belgische regering wil 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen om de verouderde F-16’s te vervangen. Voor de aankoop is een initieel bedrag van zowat 3,573 miljard euro voorzien.

Drie kandidaten

Aanvankelijk was de RfGP verstuurd naar de staatsagentschappen die vijf vliegtuigbouwers vertegenwoordigen: twee Amerikaanse en drie Europese. Eerder haakte de Amerikaanse luchtvaart- en defensiegroep Boeing al af.

Boeing bouwt de F/A-18 E/F Super Hornet. Er blijven dus nog drie gevechtsvliegtuigen over om de F-16’s op te volgen. Het gaat om de F-35 Lightning II van het Amerikaanse Lockheed Martin (aangeboden door het F-35 Joint Program Office), de Rafale F3R van het Franse Dassault (door de Direction Générale de l’Armement) en de Eurofighter Typhoon van Airbus (door het Britse ministerie van Defensie).

Partner Content